Grid star
eveniment

DEFICITUL BUGETAR VA FI SACRIFICAT – Semnalul de alarma al specialistilor

Analistul economic Adrian Caciu trage un semnal de alarma si spune ca deficitul comercial la primele doua luni ale anului 2021 a crescut cu 17,45% fata de perioada similara a anului trecut.

Potrivit analistului, acesta este efectul supradozajului consumului guvernamental.

Caciu avertizeaza intr-o postare pe Facebook ca anul acesta va fi sacrificat deficitul bugetar si deficitul de cont curent, iar deficitul de balanta comerciala va ajunge la 9,4% din PIB.

Iata analiza lui Adrian Caciu:

“Deficitul comercial la primele doua luni ale anului 2021 a crescut cu 17,45% fata de perioada similara a anului trecut.
Deficitul comercial a ajuns la 3 miliarde euro la finalul lunii februarie fiind cu 456 milioane euro mai mare decat cel de anul trecut.
Acesta este efectul supradozajului consumului guvernamental.
Cand vrei sa faci investitii mai mari trebuie sa fii constient ca vei avea efect pe balanta comerciala, Romania nefiind un producator de bunuri intermediare si de capital.

Cand nu gestionezi consumul guvernamental intern in sensul directionarii sale spre productie interna produci deficit de balanta comerciala.
Cu alte cuvinte cand vrei sa generezi crestere economica scriptica pe baza de compensari ale indicatorilor PIB (compensezi scaderea de investitii private cu investitii publice astfel incat sa ai o formare bruta de capital fix pozitiva, la care adaugi compensare a pierderii de consum privat cu crestere a consumului guvernamental) generezi dezechilibre macroeconomice grave, in lant.

Aviz amatorilor in economie care puneau crestere deficitului de balanta comerciala pe baza cresterii veniturilor populatiei. Iata ca si in lipsa stimularii veniturilor deficitul comercial creste.
Ati fi stiu asta daca v-ati fi uitat la structura balantei comerciale si ati fi obervat ca 85% din deficit este dat de bunurile intermediare si de capital si nu de consumul final al populatiei.

Dar, ati preferat sa fiti trompete si oameni mici, propagandisti.
Macar acum sa puneti mana pe carte si sa invatati!

Anul acesta va fi sacrificat deficitul bugetar si deficitul de cont curent iar deficitul de balanta comerciala va ajunge la 9,4% din PIB”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani