Grid star
eveniment

ECONOMIA ROMANIEI: PROGNOZA FMI – Ministrul de Finante anunta ce se intampla. Decizia Fondului

Fondul Monetar International (FMI) a revizuit in sus prognoza de crestere economica a Romaniei pentru 2022, la 4,8%, anunta ministrul de Finante, Adrian Caciu (foto).


Potrivit acestuia, este o confirmare a abordarii corecte pe care Guvernul o are in raport cu situatia de la nivelul intregii Uniunii Europene.

Caciu anunta ca avem in continuare de avansat cu o serie de reforme, printre care reforma sistemului de asigurari sociale, de rezolvat inegalitatile salariale, de crescut competitivitatea si revigorat exporturile, de contracarat cresterea inflatiei.

Iata anuntul ministrului de Finante:

"Astazi, Fondul Monetar International (FMI) a revizuit in sus prognoza de crestere economica a Romaniei pentru 2022, la 4,8%. Ce inseamna asta pentru noi?. Pe scurt: o confirmare a abordarii corecte pe care Guvernul o are in raport cu situatia de la nivelul intregii Uniuni Europene.

Pus pe larg, in context, avem:

Ultima prognoza a celor de la FMI, dateaza din primavara (aprilie 2022), si era de 2,2%.

Ce s-a intamplat din primavara si pana acum? Economistii Fondului Monetar International au venit aici, au discutat cu noi, au analizat datele din industrie, servicii, produse, le-au contextualizat cu situatia externa si au concluzionat ca variatia PIB-ului pentru 2022 va fi pe un plus 4,8%, cu 2,6 puncte procentuale mai mult fata de cum arata economia in primavara.

Europa se afla intr-o situatie complicata

Crizele suprapuse, energetica, de securitate, sociala, post-pandemica sunt in plina exprimare. Sa poti performa economic in astfel de circumstante e un efort extraordinar. Sa spuna asta altii, nu doar tu, ca politician, ministru de Finante, membru in coalitia de guvernamant, e cu atat mai insemnat.

Calea e buna, drumul e lung

Datele de la INS pe S1 (5,8% crestere economica), datele de la FMI, impreuna cu alte semnale din piata locala si internationala, ne arata ca impactul masurilor noastre e unul corect, din perspectiva macro. Dar nu e suficient.
Avem in continuare de avansat cu o serie de reforme, printre care: reforma sistemului de asigurari sociale, de rezolvat inegalitatile salariale, de crescut competitivitatea si revigorat exporturile, de contracarat cresterea inflatiei, si multe altele.

Protejarea categoriilor vulnerabile

Si cred ca cel mai important, pe termen scurt, avand in vedere contextul, trebuie sa gandim si sa actionam pentru protejarea categoriilor vulnerabile. Suntem un intreg.

Noi, toti. De la indivizi la comunitati locale, regionale si pana la nivel national. Politicile publice promovate de Guvern se fac pentru oameni, iar dezvoltarea tarii, pe toate palierele, la toate nivelurile ei, se va face cu contributia noastra, a tuturor”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani