Grid star
eveniment

DESPAGUBIRI PENTRU ELEVI – Proiect de lege dupa ce CCR a constatat neconstitutionalitatea Ordonantei de Urgenta: "Restituirea diferentelor nedecontate” (Document)

Proiectul legislativ privind acordarea de despagubiri din oficiu elevilor navetisit "pagubiti" de Ordonanta de Urgenta 50/2021, prin restituirea diferentelor nedecontate, a fost depus in Senat. Este vorba despre gratuitate la serviciile publice de transport.

Initiatorii arata ca in 2020, Guvernul si Parlamentul Romaniei si-au asumat ca elevii trebuie sa beneficieze de transport gratuit, initial prin OUG 70/2020 si ulterior prin Legea 226/2020. Astfel, s-a decis ca elevii vor beneficia de gratuitate la serviciile publice de transport, prin subventionarea operatorilor de catre autoritatile contractante. In cazul serviciilor de transport public care nu se desfasoara in regim de serviciu public, acestia aveau dreptul la un decont integral asigurat de scoala.

In iunie 2020, Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta 50/2021 prin care a inlocuit decontul cu unul plafonat, asigurat elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu. Decizia Curtii Constitutionale 16/2023 a constatat neconstitutionalitatea Ordonantei de Urgenta 50/2021.

Restituirea banilor

"In acest context, elevii si fostii elevi pot solicita despagubiri pentru diferenta nedecontata. Avand in vedere numarul mare de elevi sau fosti elevi navetisti care se pot adresa instantelor de judecata, ducand la aglomerarea sau blocarea activitatii acestora, precum si faptul ca un proces pentru obtinerea despagubirilor ar fi adresat unitatilor de invatamant, care nu au consilieri juridici, fiind nevoite sa plateasca astfel de servicii, consideram necesara asigurarea despagubirilor din oficiu pentru elevi.

Prin propunerea legislativa se acorda despagubiri din oficiu elevilor navetisit pagubiti de Ordonanta de Urgenta nr. 50/2021, prin restituirea diferentelor nedecontate. Astfel, va fi evitata supraaglomerarea instantelor de judecata, finantarea cheltuielilor cu consilieri juridici ale statului iar elevii navetisti vor beneficia de dreptul lor la gratuitate, taiat in mod abuziv de catre Guvern, prin incalcarea Constitutiei”, se arata in expunerea de motive.

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani