Grid star
criptomonede

DEZVALUIRILE FOSTEI IUBITE A LUI BANKMAN-FRIED IN DOSARUL COLAPSULUI FTX - Caroline Ellison, martor cheie in proces, a decis sa coopereze cu procurorii federali. Declaratiile sale "dinamiteaza” apararea fostului multimiliardar cripto

Fondatorul si fostul CEO al bursei cripto FTX, Sam Bankman-Fried, si alti directori din cadrul companiei au primit imprumuturi secrete de miliarde de dolari de la fondul speculativ Alameda Research, care avea un rol-cheie in suveica financiara construita de fostul miliardar. Sunt declaratiile facute in instanta federala de fosta iubita a acestuia, Caroline Ellison (foto), care ocupa la acel moment pozitia de director general al Alameda. Ellison si co-fondatorul FTX, Gary Wang, au pledat ambii vinovati si coopereaza cu procurorii ca parte a acordurilor lor de recunoastere a vinovatiei.

Gilda Popa

Tanara de 28 de ani a spus ca a cazut de acord cu Bankman-Fried sa ascunda investitorilor, creditorilor si clientilor FTX ca fondul speculativ poate imprumuta sume nelimitate de la FTX, potrivit unei transcrieri a audierii, care a fost desigilata vineri, 23 decembrie, relateaza Reuters.

"Am pregatit anumite bilanturi trimestriale care ascundeau amploarea imprumuturilor Alameda si imprumuturile de miliarde de dolari pe care Alameda le-a acordat directorilor FTX si partilor afiliate”, a declarat Ellison judecatorului de district Ronnie Abrams din tribunalul federal din Manhattan, potrivit transcrierii.

Ellison a spus instantei ca, atunci cand investitorii, in iunie 2022, au cerut restituirea imprumuturilor pe care le-au acordat Alameda, ea a convenit cu altii sa imprumute miliarde de dolari din fondurile clientilor FTX pentru a le rambursa, stiind faptul carespectivii clienti nu cunosteau aranjamentul.

"Imi pare cu adevarat rau pentru ceea ce am facut”, a spus Ellison, adaugand ca va ajuta la recuperarea activelor clientilor.

Instanta a stabilit o cautiune record de 250 milioane dolari pentru Bankman-Fried

Bankman-Fried este acum in custodia autoritatilor federale, dupa ce, saptamana trecuta a cerut voluntar extradarea din Bahamas. Lumea Banilor a relatat la acel moment ca fostul CEO al FTX s-a consultat cu avocatii sai cu privire la decizia pe care sa o ia in privinta extradarii, dupa care a cerut transferul in SUA, in speranta ca va putea negocia un deal bun cu procurorii federali.

Bankman-Fried a fost arestat in capitala Nassau pe 12 decembrie si a ajuns miercuri, 21 decembrie la New York, dupa ce si-a dat acordul pentru extradare. Instanta a decis ca acesta sa fie inchis in casa parintilor sai din California pana la proces, dupa ce a stabilit o cautiune record de 250 milioane dolari.

Fostul CEO al FTX este acuzat de fraudarea investitorilor cu cel putin 1,8 miliarde de dolari, dupa falimentul rasunator al companiei sale. Insa fosta sa iubita, Caroline Ellison, are informatii cheie in dosar, si i-ar putea da peste cap calculele optimiste din Bahamas.

Transcrierea audierii lui Ellison a fost sigilata initial din cauza ingrijorarii ca dezvaluirea cooperarii ei ar putea impiedica eforturile procurorilor de a-l extrada pe Bankman-Fried din Bahamas, unde locuia si unde avea sediul FTX, au aratat inregistrarile instantei.

Ellison, in varsta de 28 de ani, este fostul CEO al Alameda Research, compania de fonduri speculative cu rol-cheie in "suveica financiara” creata de Bankman-Fried si cunoaste bine ce s-a intamplat inaintea falimentului brusc al FTX, in noiembrie.

Declaratiile sale sub juramant ofera o previzualizare a modului in care alti doi dintre fostii asociati ai lui Bankman-Fried ar putea depune marturie la procesul impotriva lui in calitate de martori ai acuzarii.

Fondul speculativ Alameda Research a primit in secret privilegii speciale pe platforma FTX

Intr-o audiere separata, pe 19 decembrie, Wang a spus ca i s-a ordonat sa faca modificari codului FTX pentru a acorda Alameda privilegii speciale pe platforma de tranzactionare, fiind in acelasi timp constient ca altii le spuneau investitorilor si clientilor ca Alameda nu are astfel de privilegii. Wang nu a precizat cine i-a dat acele instructiuni.

Procurorul Nicolas Roos a declarat in instanta, ca procesul lui Bankman-Fried va include probe de la „mai multi martori cooperanti”. El a adaugat ca fostul sef al FTX a comis „frauda de proportii epice”, care a dus la pierderea unor fonduri de miliarde de dolari pentru clienti si investitori.

Bankman-Fried a recunoscut esecurile de gestionare a riscurilor la FTX, dar a spus ca nu crede ca aceste esecuri implica o raspundere penala. Inca nu a depus o pledoarie.

Bankman-Fried a fondat FTX in 2019 si a profitat de un boom al valorii Bitcoin si a altor active digitale pentru a deveni multimiliardar si un donator influent al campaniilor politice din SUA. Un val de retrageri de fonduri ale clientilor, la inceputul lunii noiembrie, pe fondul preocuparilor legate de amestecarea fondurilor FTX cu Alameda, a determinat FTX sa isi declare falimentul pe 11 noiembrie.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani