Grid star
eveniment

DOUA NOI ZILE LIBERE PENTRU ROMANI – Legea, adoptata in Camera Deputatilor, merge la presedintele Iohannis pentru promulgare (Document)

Camera Deputatilor a adoptat miercuri, 15 februarie 2023, in calitate de for decizional, legea care prevede acordarea a doua noi zile libere in Romania. Este vorba despre 6 si 7 ianuarie, Sarbatoarea Botezului Domnului si Soborul Sf. Ioan Botezatorul. Legea va fi trimisa presedintelui Klaus Iohannis pentru a fi promulgata.


Potrivit initiatorilor, in mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croatia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusa ca sarbatoare legala, zi nelucratoare, tocmai pentru importanta ei religioasa. Strans legata de sarbatoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a savarsit Botezului Domnului, Sfantul Proroc loan Botezatorul, in ziua de 7 ianuarie, in fiecare an.

Sarbatori religioase

Pentru crestinii ortodocsi care utilizeaza calendarul neindreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importanta pentru ca, la aceasta data, este praznuita Nasterea Domnului. Din acest motiv, mai multe tari din Europa, precum Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru, au reglementat data de 7 ianuarie ca sarbatoare legala in care nu se lucreaza.
In acest context, data fiind importanta religioasa a zilei de 7 ianuarie, consideram necesara si declararea acesteia ca sarbatoare legala in care nu se lucreaza. Avand in vedere cele mentionate mai sus, propunem spre adoptare initiativa legislativa pentru completarea alin.(l) al art.139 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, astfel incat zilele de 6 (Sarbatoarea Botezului Domnului) si 7 ianuarie (Soborul Sfantului Proroc loan Botezatorul), sarbatori deosebit de importante pentru crestinii ortodocsi, si nu numai, sa fie declarate ca zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza”,
 se arata in expunerea de motive.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani