Grid star
eveniment

DOUA SAPTAMANI PANA LA POSIBILA TAIERE A PENSIILOR SPECIALE – Daca Senatul nu pune proiectul la vot, acesta va fi aprobat tacit. Raportul comisiilor intarzie. Deputatii au ultimul cuvant. Iata situatia la zi (Document)

Pensiile speciale, taierea acestora, ramane subiectul pe 2023. Insa problema este una delicata. Proiectul facut de Guvernul condus de Nicolae Ciuca se afla in Senat. Termenul pentru adoptare tacita se implineste la  31 martie 2023, daca documentul nu va intra la vot. Multe comisii  au depasit insa termenul privind avizele. Se face un nou proiect, asa cum se zvoneste?

Camera Deputatilor este insa forumul decizional, si chiar daca initiativa legislativa va trece de Senat, pot trece luni chiar ani, pana cand, si daca va fi adoptata legea in Camera Deputatilor.

Pana in prezent, doar Comisia pentru Drepturile Omului (click aici pentru a citi) , si Comisia Pentru Politica Externa, care a propus scaderea varstei de pensionare (click aici pentru a citi), au dat rezolutii.

Iata dead-line-ul comisiilor din Senat sesizate

Astfel:

-Comsia Juridica avea termen in 14 februarie:

-Comisia pentru Aparare, tot in 14 februarie:

-Comisia pentru Munca - 14 februarie;

-Comisia pentru buget - 8 februarie.

Proiectul Guvernului

Guvernul condus de Nicolae Ciuca a adoptat proiectul de Lege privind pensiile speciale. Potrivit ministerului Muncii, actul normativ adoptat respecta atat prevederile PNRR, cat si deciziile CCR si urmareste ajustarea cheltuielilor totale cu pensiile si indemnizatiile de serviciu, conform angajamentelor asumate.

Modificarile adoptate stabilesc faptul ca pensiile de serviciu vor fi calculate plecand de la vechimea in specialitate si cu reducerea procentului de calcul raportat la venitul obtinut, iar stagiul de contributivitate minim va fi similar celui aplicat in sistemul public de pensii. Practic, nicio pensie de serviciu nu va putea sa mai depaseasca salariul primit in perioada activa, iar pensiile care sunt deja in plata se vor recalcula pentru a respecta noul principiu si pentru a elimina inechitatile intre beneficiarii care sunt deja in plata si viitorii pensionari. In acest sens, noile reglementari introduc criterii si conditii concrete de exercitare a dreptului la pensia de serviciu, cu scopul de a redimensiona cuantumul acestora.

​Baza de calcul

Astfel, la stabilirea bazei de calcul a pensiilor de serviciu se au in vedere venituri de natura salariala realizate pe o durata mai lunga de activitate a potentialilor beneficiari, similar stagiului minim de cotizare realizat in sistemul public de pensii. Pentru reducerea decalajului dintre pensiile de serviciu si cel al pensiilor de asigurari sociale de stat, s-a stabilit ca determinarea cuantumului pensiilor de serviciu sa se faca pe baza unui procent ajustat fata de cel aplicat in prezent, la baza de calcul. De asemenea, varsta de acces la pensia de serviciu si vechimea in serviciu au fost majorate.  Astfel, vechimea in specialitate a crescut la minim 15 ani, iar pentru sistemul de justitie aceasta este de minim 25 de ani, fara perioade asimilate. Procentul de calcul se reduce de la 80% la 65% din media veniturilor brute din 12 luni consecutive de activitate, cu exceptia magistratilor, potrivit deciziilor CCR.

​Prevederile privind magistratii

Astfel, judecatorii, procurorii, judecatorii de la Curtea Constitutionala, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, indiferent de varsta, dar care au cel putin 25 de ani vechime realizata numai in aceste functii, se pot pensiona la cerere si pot beneficia de o pensie de serviciu in cuantum de 80% din baza de calcul, insa cuantumul pensiei nete nu poate fi mai mare decat 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul.

De pensia de serviciu beneficiaza, la implinirea varstei standard de pensionare, judecatorii, procurorii, judecatorii de la Curtea Constitutionala, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor cu o vechime intre 20 si 25 de ani numai in aceste functii.

In acest caz, cuantumul pensiei va fi micsorat cu 1% din baza de calcul, pentru fiecare an care lipseste din vechimea integrala de 25 de ani. De asemenea, cuantumul pensiei nete nu va putea depasi media veniturilor nete aferente bazei de calcul astfel reduse. In baza de calcul pentru stabilirea pensiei de serviciu nu se includ sumele primite cu titlu de prime, premii, decontari, restituiri de drepturi salariale aferente altei perioade, diurne sau oricare alte drepturi care nu au un caracter permanent.

Calculul pensiilor

Pensiile de serviciu ale magistratilor, aflate in plata, se vor recalcula potrivit noilor reglementari in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a noii legi. In termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a legii, beneficiarii drepturilor de pensie de serviciu sunt obligati sa depuna o cerere la angajator pentru a alege baza de calcul a pensiei, respectiv perioada de 12 luni consecutive din ultimii 10 ani de activitate inainte de data pensionarii. Daca beneficiarul nu depune cerere de optiune pentru baza de calcul, angajatorul va stabili baza de calcul aferenta ultimelor 12 luni de activitate.

​Personalul auxiliar

In ceea ce priveste personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, personalul de specialitate criminalistica si personalul care ocupa functii auxiliare de specialitate criminalistica, precum si tehnicienii criminalisti din cadrul parchetelor, cei care au o vechime de cel putin 25 de ani in specialitate pot beneficia, la implinirea varstei de 60 de ani,  de pensie de serviciu, in cuantum de 65% din baza de calcul reprezentata de media salariilor de baza brute lunare realizate, inclusiv sporurile cu caracter permanent, corespunzatoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii in care se depune cererea de pensionare.

Legea adoptata aduce modificari si in cazul persoanelor care au indeplinit functia de auditor public extern cu o vechime de cel putin 15 ani in cadrul Curtii de Conturi. Acestea beneficiaza, la indeplinirea varstei standard de pensionare, de pensie de serviciu, in cuantum de 65% din baza de calcul reprezentata de media veniturilor brute lunare realizate, cu caracter permanent, corespunzatoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii in care se depune cererea de pensionare.

Veniturile care constituie baza de calcul pentru pensia de serviciu nu includ sporul de risc si suprasolicitarea neuropsihica de 50% si nici majorarea de pana la 75% din salariul de baza, castigate in instanta.

De pensie de serviciu beneficiaza si auditorii publici externi care, la data solicitarii, sunt pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii. Si in acest caz, cuantumul pensiei de serviciu este de 65% din baza de calcul.

Banii diplomatilor

Actul normativ prevede si modificarea cadrului legal care vizeaza membrii Corpului diplomatic si consular al Romaniei cu o vechime de cel putin 15 ani in Ministerul Afacerilor Externe, precum si personalul incadrat pe functii de executie specifice. Pensia de serviciu reprezinta 65% din media salariilor de baza brute lunare in lei si a tuturor indemnizatiilor si sporurilor permanente, stabilite in favoarea beneficiarului pentru ultimele 12 luni de activitate in administratia centrala a Ministerului Afacerilor Externe, inainte de data pensionarii. Acelasi principiu se aplica si in cazul ambasadorilor, doar ca in aceasta situatie calculul indemnizatiilor si sporurilor stabilite in formula procentuala se raporteaza la salariul de baza de ambasador.

​Personalul aeronautic

In cazul personalului aeronautic civil navigant profesionist, s-a stabilit ca pilotii, pilotii instructori avioane de la Scoala Superioara de Aviatie Civila, insotitorii de bord/membrii echipajului de cabina cu licenta/atestat de membru al echipajului de cabina, parasutistii si personalul de inspectie in zbor, beneficiaza de pensie de serviciu daca au varsta de minimum 52 de ani si au realizat o vechime de cel putin 20 de ani de activitate ca personal aeronautic civil navigant profesionist. Aceasta categorie profesionala are dreptul la o pensie de serviciu in cuantum de 65% din media veniturilor totale brute realizate in ultimele 12 luni de activitate anterioare lunii in care se depune cererea de pensionare.

​Functionarii publici parlamentari

Si functionarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel putin 15 ani in structurile Parlamentului, pot primi pensie de serviciu in cuantum de 65% din baza de calcul reprezentata de media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni inainte de data pensionarii. Aceasta nu va putea fi mai mare de nivelul salariului de baza brut, inclusiv sporurile, precum si indemnizatia de conducere si salariul de merit din ultimele 12 luni anterioare datei pensionarii.

In ceea ce priveste stabilirea pensiilor militare de stat, baza de calcul folosita este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la functia de baza in 12 luni consecutive, la alegere, din ultimii 5 ani de activitate in calitate de militar/politist/functionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, fara a include sporuri, diurne sau alte drepturi de acest fel.

*Cititi aici Proiectul Guvernului

 

 

 

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani