Grid star
eveniment

DREPT DE MUNCA SI DUPA PENSIONARE – Profesorii pot preda si dupa 65 ani. Prevederile, in legile Educatiei promulgate de Klaus Iohannis

Profesorii universitari isi vor putea continua activitatea la catedra si dupa implinirea varstei de pensionare de 65 ani, se arata in Legea 199/2023 privind invatamantul superior promulgata de presedintele Klaus Iohannis.

Astfel, senatul universitar din institutiile de invatamant superior de stat, particulare si confesionale, in baza criteriilor de performanta profesionala si a situatiei financiare, poate decide continuarea activitatii unui cadru didactic sau de cercetare dupa pensionare, in baza unui contract pe perioada determinata de un an, cu posibilitatea de prelungire anuala conform cartei universitare, fara limita de varsta. Totodata, in cazul in care institutiile de invatamant superior nu pot acoperi normele cu titulari, pot hotari mentinerea calitatii de titular in invatamant si/sau in cercetare, cu toate drepturile si obligatiile ce decurg din aceasta calitate, pe baza evaluarii anuale a performantelor academice, dupa o metodologie stabilita de senatul universitar.

Iata prevederile articolului 219

(1) Personalul didactic si de cercetare se pensioneaza la implinirea varstei de 65 de ani. La cererea cadrului didactic, se poate mentine statutul de titular pana la finalul anului universitar in care implineste varsta de pensionare.

(2) Senatul universitar din institutiile de invatamant superior de stat, particulare si confesionale, in baza criteriilor de performanta profesionala si a situatiei financiare, poate decide continuarea activitatii unui cadru didactic sau de cercetare dupa pensionare, in baza unui contract pe perioada determinata de un an, cu posibilitatea de prelungire anuala conform cartei universitare, fara limita de varsta.

(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), in cazul in care institutiile de invatamant superior nu pot acoperi normele cu titulari, pot hotari mentinerea calitatii de titular in invatamant si/sau in cercetare, cu toate drepturile si obligatiile ce decurg din aceasta calitate, pe baza evaluarii anuale a performantelor academice, dupa o metodologie stabilita de senatul universitar.

(4)Senatul universitar poate decide conferirea titlului onorific de profesor emerit, pentru excelenta didactica si de cercetare, cadrelor didactice care au atins varsta de pensionare.

Prima la sfarsit de cariera

In ceea ce priveste invatamantul preuniversitar, personalul didactic de predare titular caruia nu i s-a emis decizia de pensionare poate fi mentinut, la cerere, anual, ca titular in functia didactica, si peste varsta standard de pensionare, pana la varsta de 70 de ani, prevede Legea 198/2023. Cererea se solutioneaza in termen de 30 zile de la data inregistrarii la secretariatul unitatii de invatamant, prin decizie motivata care se comunica in termen de 5 zile lucratoare de la data emiterii. Reincadrarea in functia de personal didactic a personalului didactic pensionat care nu a depasit cu 5 ani varsta standard de pensionare se poate face la cerere, anual, cu mentinerea drepturilor si obligatiilor care decurg din desfasurarea activitatii didactice avute anterior pensionarii, cu acordul consiliului de administratie. Personalul din invatamantul preuniversitar care se pensioneaza la implinirea varstei standard beneficiaza de o prima in cuantum de doua salarii de baza ale persoanei, care se acorda la data incetarii de drept a contractului individual de munca.

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani