Grid star
eveniment

FORTA DE MUNCA PENTRU ROMANIA – Initiativa legislativa a Dianei Sosoaca pentru infiintarea Cartii Verzi. Se va permite titularilor sa lucreze fara obligativitatea detinerii suplimentare a unui permis de munca sau de sedere pentru straini. Conditiile cerut

Senatul va supune la vot proiectul de lege initiat de Diana Sosoaca (foto) privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni. Initiativa vizeaza infiintarea Cartii Verzi in scopul facilitarii desfasurarii activitatii profesionale pentru persoanele care isi asuma in mod liber originea si apartenenta la identitatea culturala romaeasca si locuiesc in afara frontierelor tarii. Cartea Verde este un document de identificare, solicitat de persoanele care nu detin cetatenia romana, dar fac parte din categoria romanilor de pretutindeni si doresc sa primeasca drept de munca in Romania.

Potrivit expunerii de motive, Cartea Verde le va permite titularilor sa munceasca in Romania fara obligativitatea detinerii suplimentare a unui permis de munca sau de sedere pentru straini. De asemenea, titularii Cartii Verzi vor avea posibilitatea de a desfasura activitate economica, de a-si deschide conturi bancare, de a infiinta societati comerciale ca orice cetatean roman, dar si de a fi incadrati in sistemul de invatamant, indiferent de nivelul de educatie vizat, si vor putea beneficia, in caz de urgenta, de servicii medicale.

Initiatorii arata ca pe piata fortei de munca din Romania se constata o situatie destul de grava legata de inregistrarea unui deficit al fortei de munca, cauzat in parte si de libera circulatie, beneficiu care le-a conferit cetatenilor o mare mobilitate in Uniunea Europeana, dar a determinat si apartia unui numar insemnat de straini, care au venit sa umple acest gol de resurse umane.

Sprijin pentru cei care isi asuma identitatea romaneasca

"Infiintarea acestei Carti Verzi se doreste a fi un sprijin pentru a le conferi persoanelor ce isi asuma identitatea si originea romaneasca o serie de drepturi in conditiile in care acestia nu mai detin cetatenia romana. Aceste facilitati instituite de Cartea Verde vin in sprijinul acestor persoane pentru a le atrage spre piata romaneasca si poate chiar catre o revenire definitiva in tara, a le creea conditii de munca si de trai si pentru a echilibra piata muncii, care abunda in prezent de staini veniti la munca.

Cartea Verde este un permis de munca, ce are forma de prezentare a unui card si se poate elibera pe o perioada de cinci ani, cu posibilitatea de prelungire cu inca cinci ani persoanelor interesate. Solicitantul trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, dintre care, in principal trebuie sa cunoasca suficient de bine limba romana, sa faca o declaratie scrisa

prin care sa isi declare afilierea la poporul roman”, se mai precizeaza in expunerea de motive.

*Cititi aici proiectul de lege

 

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani