Grid star
business capital

EVOLUTIA PIETEI DE CAPITAL – Valoarea totala a tranzactiilor. Ce trebuie sa stie investitorii (Documente)

Valoarea totala a tranzactiilor de pe piata reglementata Bursa de Valori Bucurest (BVB) si Sistemul Multilateral de Tranzactionare (SMT) a atins nivelul de 14,09 miliarde lei in primul semestru al anului 2022, in crestere cu 53% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2021, dar in scadere cu 35% fata de finalul anului trecut.

Potrivit Autoritatii de Supraveghere Financiara, la finele primelor sase luni din 2022, indicele BET, de referinta pentru piata locala de capital, care surprinde evolutiile celor mai tranzactionate companii de pe piata reglementata a BVB, a inregistrat o scadere de 5,87% comparativ cu finalul anului 2021, avand totodata o crestere de peste 12% fata de minimul lunii martie (7 martie – 10.964 puncte).

Tranzactiile

Numarul de tranzactii derulate la BVB s-a majorat cu 38% in primele sase luni din anul 2022, comparativ cu primele sase luni din anul precedent si a scazut cu 37% fata de finalul anului 2021. Aproximativ 97% din valoarea totala a tranzactiilor au avut loc pe piata reglementata a BVB, restul fiind derulate pe SMT.
Actiunile raman clasa dominanta de active financiare (56% din totalul valorii tranzactionate la BVB), in timp ce valoarea tranzactiilor cu titluri de stat, la 30 iunie 2022, a crescut semnificativ fata de aceeasi perioada a anului 2021, inregistrand un nivel de aproximativ 2,21 miliarde lei.
La finalul semestrului I al anului 2022, capitalizarea bursiera de pe piata reglementata a atins nivelul de 193,24 miliarde lei, in crestere cu aproximativ 1,4% comparativ cu 30 iunie 2021. Comparativ cu finalul anului 2021, capitalizarea bursiera (doar actiuni) a inregistrat o scadere de 16% la finalul lunii iunie 2022, pe fondul amenintarilor persistente ale inflatiei si al incertitudinilor induse de razboiul din Ucraina.

Furnizorii de servicii financiare

In ceea ce priveste furnizorii de servicii financiare, la finele lunii iunie 2022, pe piata reglementata a BVB isi desfasurau activitatea un numar total de 27 de intermediari, dintre care 17 Societati de Servicii de Investitii Financiare (SSIF), 3 institutii de credit locale si 7 entitati autorizate in alte state membre UE. De asemenea, la finalul lunii iunie 2022, in cadrul SMT au activat 20 de intermediari, din care 16 Societati de Servicii de Investitii Financiare (SSIF), 3 institutii de credit locale si o firma de investitii autorizata intr-un alt stat membru UE.
"Prin urmare, la finalul semestrului I al anului 2022, cei mai activi intermediari pe BVB (piata reglementata si SMT) au fost SSIF-urile, valoarea intermediata de acestea fiind de aproximativ 15,6 miliarde lei. Intermediarii locali (SSIF si institutiile de credit) au realizat aproximativ 93% din valoarea totala intermediata.

La finalul semestrului I 2022, in Romania isi desfasurau activitatea 17 societati de administrare a investitiilor (SAI), 84 organisme de plasament colectiv in valori mobiliare (OPCVM), 27 fonduri de investitii alternative (FIA), 5 societati de investitii financiare (SIF), Fondul Proprietatea si 4 depozitari, anunta ASF. Valoarea totala a activelor organismelor de plasament colectiv (OPC) din Romania a fost de aproximativ 46,8 miliarde lei la data de 30 iunie 2022, in scadere cu circa 6% comparativ cu anul anterior.

Investitiile

Pe ansamblul pietei, structura consolidata a investitiilor tuturor organismelor de plasament colectiv indica totusi o preferinta pentru actiuni, a caror valoare totala este de circa 28,43 miliarde lei, consemnand o pondere de circa 61% din activul cumulat al OPC. Investitiile in instrumente financiare cu venit fix la nivelul intregii piete sunt in valoare de 15,55 miliarde lei, reprezentand aproximativ 33% din activul total al OPC.
In ceea ce priveste structura portofoliilor OPCVM, aceasta este orientata cu precadere spre instrumentele financiare cu venit fix. Dintre acestea, cea mai semnificativa pondere in activul total al organismelor de plasament colectiv in valori mobiliare o detin titlurile de stat (36%), fiind urmate de obligatiunile corporative cotate (21%)", potrivit ASF.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani