Grid star
criptomonede

EXPERIMENT CRIPTO FARA PRECEDENT – Localnicii unui orasel american, sponsorizati cu Bitcoin de investitori privati, la initiativa primarului

Cool Valley, un orasel de circa 1.500 de locuitori din statul american Missouri, a devenit subiectul atentiei presei internationale in ultima saptamana, dupa ce primarul Jayson Stewart (foto), a anuntat ca intentioneaza sa doneze fiecarui rezident pana la 1.000 de dolari in Bitcoin. Mai mult decat atat, daca beneficiarii se angajeaza sa pastreze criptomonedele vreme de cel putin cinci ani, sponsorii proiectului sunt dispusi sa le ofere sume mult mai mari.

Planul edilului este deja finantat integral de investitori privati, iar mica localitate americana este pe cale de a-si schimba numele in Bitcoin Valley.

Stewart, un ecologist pasionat, considera ca educatia Bitcoin detine cheile cresterii prosperitatii, bunastarii si sustenabilitatii orasului pe care il conduce. Edilul viseaza la o lume fara agresiuni asupra mediului si isi imagineaza un viitor in care Bitcoin "curata” multe dintre problemele sistemului financiar, scrie cointelegraph.com.

Stewart spune ca face demersuri pentru a aduce o banca prietenoasa cu Bitcoin in oras si intentioneaza sa infiinteze ferme de minerit cripto si sa organizeze evenimente Bitcoin, transformand orasul din Cool Valley in Bitcoin Valley.

"Multe dintre aceste demersuri sunt legate de remedierea greselilor din sistemul financiar trecut. In trecut, nu aveam acces la aceasta tehnologie uimitoare pe care o avem astazi in ceea ce priveste sistemul nostru financiar si stocarea valorii noastre", a declarat Jayson Stewart pentru cointelegraph.com.

Planul de a dona Bitcoin fiecarula dintre cei 1500 de localnici, finantat integral

Planul lui Stewart de a dona Bitcoin oamenilor din Cool Valley este deja finantat integral. El explica faptul ca proiectul este platit de donatori privati, cu scopul de a raspandi adoptia criptomonedelor si de a educa utilizatorii.

"In prezent, proiectul este finantat integral pentru 1.000 de dolari in Bitcoin pe gospodarie. Orasul a primit donatii suplimentare pentru ca povestea a devenit atat de populara, intr-un mod pe care nu l-am anticipat niciodata”, a confirmat edilul.

Desi Stewart considera ca ar fi foarte intelept ca un oras sa detina parti din trezoreria sa in criptomonede, el explica faptul ca exista obstacole legale in acest sens, dintre care multe sunt prevazute in constitutia statului in ceea ce priveste orasele si investitiile acestora in active.

Primarul arata clar ca este in primul rand interesat sa vada oameni obisnuiti, mai degraba decat entitati guvernamentale, care beneficiaza de Bitcoin. Cu cat mai multi oameni detin o miza in reteaua Bitcoin, cu atat poate deveni mai puternica.

"Ceea ce ma entuziasmeaza cu adevarat si la ce lucrez este ca oamenii obisnuiti sa detina Bitcoin si ca acestia sa beneficieze cu adevarat de beneficiile detinerii unui astfel de activ.”, adauga primarul.

Educatia financiara cripto, printre obiectivele proiectului

Stewart a intalnit un set mixt de reactii din partea locuitorilor orasului, de la emotie si curiozitate la confuzie, acestea din urma fiind frecvente in randul membrilor mai in varsta ai comunitatii.

"Au o multime de intrebari despre ce este Bitcoin, cum se poate stoca si cum pot avea acces la criptomoneda?”, enumera edilul semnele de intrebare ale localnicilor.

Procedura de distributie a Bitcoin catre localnici nu este inca finalizata, dar educatia se numara printre obiectivele cheie ale proiectului, deoarece, pentru a obtine BTC, rezidentii trebuie sa inteleaga ce primesc. Pentru aceasta, exista planuri de a organiza ateliere sau oportunitati de invatare similare. Primarul promite ca ii va invata pe localnici sa-si stocheze propriul Bitcoin cat mai repede posibil.

Cool Valley gazduieste oameni din diverse circumstante economice, asa ca 1.000 de dolari este o suma cu o importanta diferita pentru oameni diferiti.

Localnicii pot primi o suma mai mare in Bitcoin daca sunt dispusi sa stocheze criptomoneda mai mult timp

Cu toate acestea, dorinta este ca locuitorii sa-si tina criptomonedele pentru o perioada de timp in loc sa vanda imediat, in parte datorita convingerii transparente a lui Stewart ca Bitcoin va creste in valoare in timp. Rabdarea este o virtute, la urma urmei, crede edilul. Pentru a incuraja aceasta rabdare, exista planuri de a oferi rezidentilor o optiune de plata mai mare daca acestia sunt de acord sa isi pastreze criptomonedele pentru o perioada stabilita de timp, si o suma mai mica acordata celor care doresc sa vanda.

"Ne dorim cu adevarat doar sa poata intelege natura activulul cripto si sa devina independenti, sa stocheze pe cont propriu si sa inteleaga cum sa detina propriile chei criptografice”, explica Stewart.

Initiativa lui Stewart va inspira si alte beneficii indirecte pentru comunitate. In primul rand, este probabil sa stimuleze mai multi rezidenti sa investeasca in general, ceea ce poate aduce multe beneficii in viitor. Alfabetizarea informatica este un alt domeniu care se va imbunatati ca urmare a proiectului legat de Bitcoin, iar noii utilizatori vor incepe sa invete despre alte criptomonede si aplicatii blockchain.

De la Cool Valley la Bitcoin Valley

Desi nu exista inca o petitie pentru a redenumi orasul, este destul de previzibil faptul ca efectul Bitcoin va schimba destinul Cool Valley in mod concret. In timp ce orasul are deja un bancomat Bitcoin, exista multe alte oportunitati de luat in considerare.

"Am fost contactat de investitori pentru deschiderea unei instalatii miniere. Incerc sa aduc aici o banca prietenoasa cu Bitcoin”, spune Stewart.

Primarul tocmai s-a alaturat Comitetului consultativ pentru Midwest BankCenter, o banca detinuta local, cu active de aproape 2 miliarde de dolari. Din perspectiva sa, Stewart simte "un tip prudent de optimism” in sectorul bancar local. Desi este clar ca bancile vor sa evite riscurile, acestea vad oportunitatea adusa de sectorul cripto, adauga el.

Avand in vedere numarul donatorilor de Bitcoin, se pare ca vor ramane bani dupa distribuirea criptomonedelor catre rezidenti. Cu aceste fonduri, o idee pe care Stewart o exploreaza este iluminarea solara si alte initiative de eficienta energetica in Cool Valley. Cu Universitatea din Missouri-St. Campusul Louis care se invecineaza cu Cool Valley spre sud, orasul ar putea fi un loc minunat pentru a gazdui o conferinta Bitcoin sau chiar un centru tehnologic pentru criptomonede intr-o zi.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani