Grid star
eveniment

EXPLOZIA PRETURILOR COMBUSTIBILILOR – Schema de ajutor de peste 60 milioane de euro a fost aprobata. Sprijin sub forma de lichiditati intreprinderilor afectate

Comisia Europeana a aprobat Romaniei o schema de ajutoar cu o valoare de 60,7 milioane EUR (300 milioane RON) pentru sprijinirea intreprinderilor care isi desfasoara activitatea in domeniul transportului rutier de marfuri si persoane in contextul invaziei Ucrainei de catre Rusia.


Scopul schemei este de a oferi sprijin sub forma de lichiditati intreprinderilor afectate de cresterea preturilor combustibililor
Romania a notificat Comisiei o schema de ajutoare cu o valoare de 60,7 milioane EUR (300 milioane RON) pentru sprijinirea intreprinderilor care isi desfasoara activitatea in domeniul transportului rutier de marfuri si persoane in contextul invaziei Ucrainei de catre Rusia.
Scopul schemei este de a oferi sprijin sub forma de lichiditati intreprinderilor afectate de cresterea preturilor combustibililor pe fundalul crizei geopolitice actuale si al sanctiunilor care au fost adoptate ca raspuns la aceasta, asigurand in acelasi timp circulatia neintrerupta a marfurilor si a persoanelor pe cale rutiera. Potrivit Comisiei Europene, masura va fi accesibila pentru toate intreprinderile, indiferent de marime, care isi desfasoara activitatea in domeniul transportului rutier de marfuri si persoane, care detin o licenta comunitara valabila si care sunt afectate de criza actuala.

Ajutorul de acorda pana la sfarsitului anului

In cadrul schemei, beneficiarii vor avea dreptul sa primeasca ajutoare sub forma de granturi directe ce vor avea o valoare limitata. Comisia a constatat ca schema de ajutoare a Romaniei indeplineste conditiile prevazute in cadrul temporar de criza. Ajutorul nu va depasi 400 000 EUR per intreprindere si se va acorda pana la 31 decembrie 2022.
Comisia a concluzionat ca schema de ajutoare acordata de Romania este necesara, adecvata si proportionala pentru a remedia o perturbare grava a economiei unui stat membru, in conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE si cu conditiile prevazute in cadrul temporar de criza. Avand in vedere aceste considerente, Comisia a aprobat masura in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Compensare la pompa

Tot in legatura cu preturile la carburanti, premierul Nicolae Ciuca a anuntat saptamana trecuta ca s-a luat o decizie Astfel, se va aplica o compensare de 50 de bani, pe o perioada pe trei luni. Jumatate din aceasta suma va fi decontata de la buget. Compensarea se va aplica direct la pompa si va aparea si pe bonul fiscal. Nicolae Ciuca precizat ca aceasta nu afecteaza in niciun fel bugetul de investitii, iar guvernul va pastra tinta de 7% din PIB pentru investitii. Seful Executivului a mai declarat ca jumatate din aceasta reducere va fi decontata de catre stat.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani