Grid star
eveniment

EXPLOZIE LA PRETUL PAINII – Crestere uriasa. Cu cat s-a scumpit

Pretul painii in Romania a fost cu 25% mai mare in luna august 2022 decat in perioada similara a anului trecut. Potrivit Eurostat, painea, legumele, carnea, alimentele, au devenit mai scumpe. Preturile pentru uleiurile si grasimile de gatit au crescut deosebit de puternic, dar alimentele de baza importante, cum ar fi painea, au devenit, de asemenea, semnificativ mai costisitoare.

In analiza Eurostat se arata ca acest lucru se datoreaza "in special invaziei Rusiei in Ucraina, care a perturbat semnificativ pietele globale", deoarece Rusia si Ucraina au fost mari exportatori de cereale, grau, porumb, seminte oleaginoase, in special floarea-soarelui, si ingrasaminte.

Date despre inflatie

In august 2022, pretul painii in Uniunea Europeana a fost, in medie, cu 18 % mai mare decat in august 2021. Potrivit Eurostat, aceasta este o crestere uriasa in comparatie cu august 2021, cand pretul painii a fost, in medie, cu 3 % mai mare decat in august 2020. Datele lunare indica, de asemenea, o crestere semnificativa a inflatiei globale, desi nu la fel de mare (de la + 3 % la + 10 %).
Unele tari au fost mult mai afectate decat altele. Cea mai mare rata medie de variatie a preturilor la paine a fost inregistrata in Ungaria (+ 66 % in august 2022), urmata de Lituania (+ 33 %), Estonia si Slovacia (ambele + 32 %).  Cea mai scazuta rata medie de variatie a preturilor la paine a fost inregistrata in Franta (+ 8 % in august 2022), Tarile de Jos si Luxemburg (ambele + 10 %). 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani