Grid star
eveniment

FACTURILE LA ENERGIE ELECTRICA SI GAZE – Guvernul a stabilit preturile pe care le va plati populatia

Guvernul condus de Nicolae Ciuca a aprobat un nou set de masuri de compensare a preturilor la energie electrica si gaze. Premierul a anuntat ca masurile se vor aplica pentru lunile februarie si martie.

Nicolae Ciuca a anuntat ca in ceea ce priveste populatia, nimeni nu va plati mai mult de 0,80 bani pe kwh energie electrica, si 0,31 bani pentru kwh la gaze, indiferent de consum. Pentru consumatorii casnici cu un consum de pana la 500 kwh energie electrica sau 300 metri cubi gaze naturale se va plati 0,68 de bani pentru kWh la energia electrica si circa 0,22 bani pentru gaze naturale cu toate taxele incluse.

Pentru consumatorii non-casnici, IMM-uri si industria alimentara, vom plafona preturile la 1 leu pe kwh cu TVA inclus pentru energie electrica si 0,37 bani kwh la gaze naturale.

Iata declaratiile facute de Nicolae Ciuca:

"Aprobam in sedinta de astazi un nou set de masuri care sa vina in sprijinul cetatenilor si al economiei, astfel incat sa putem contribui la pastrarea locurilor de munca si la desfasurarea activitatii economice in conditii de competivitate. Pentru populatie, nimeni nu va plati mai mult de 0,80 bani pe kwh energie electrica, si 0,31 bani pentru kwh la gaze, indiferent de consum.
Pentru consumatorii casnici cu un consum de pana la 500 kwh energie electrica sau 300 metri cubi gaze naturale se va plati 0,68 de bani pentru kWh la energia electrica si circa 0,22 bani pentru gaze naturale cu toate taxele incluse. Am decis ridicarea nivelului de compensatie pentru a prelua cat mai mult din presiunea crizei energetice, astfel incat efectele crizei sa fie cat mai putin resimtite de catre oameni si economia romaneasca.
Pentru consumatorii non-casnici, IMM-uri si industria alimentara, vom plafona preturile la 1 leu pe kwh cu TVA inclus pentru energie electrica si 0,37 bani kwh la gaze naturale. Pentru CET-uri este deja activa o schema de ajutor de stat. In ceea ce priveste masurile de care beneficiaza marii consumatori, in decembrie anul trecut au fost alocate 130 de milioane de euro pentru sustinerea acestora. Acest set de nou masuri se va aplica pentru lunile februarie si martie”.

Comitet interministerial

Premierul a decis si infiintarea Comitetului interministerial in domeniul energiei, structura ce are ca obiectiv identificarea de solutii in vederea limitarii cresterii preturilor la energie. Principalele atributii ale Comitetului interministerial sunt stabilirea cauzelor cresterii preturilor la energie si evidentierea posibilelor solutii aplicabile pe termen scurt, mediu si lung, in vederea limitarii cresterii preturilor la energie.
Din Comitet vor face parte reprezentanti ai Cancelariei Prim-Ministrului, Secretariatul General al Guvernului, ministerului Energiei, ministerului Economiei, ministerului Finantelor si Agentiei Nationala pentru Resurse Minerale.
La reuniunile Comitetului participa, in calitate de invitati permanenti, reprezentanti ai Consiliului Concurentei, Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, Societatii Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale „OPCOM“ - S.A., Bursei Romane de Marfuri - S.A., precum si reprezentanti ai producatorilor, transportatorilor si ai furnizorilor de energie, ai confederatiilor patronale si sindicale, ai structurilor asociative si ai mediului academic.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani