Grid star
camere de comert

FORUM DE INVESTITII - Valoarea anuala a schimburilor comerciale Romania-Turcia va depasi 10 miliarde de dolari

Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) si Ministerul Antreprenoriatului si Turismului din Romania au organizat, in Turcia, la Istanbul, in 31 martie 2022, Forumul de afaceri si investitii Romania – Turcia, eveniment desfasurat in marja celei de-a XXVII-a sesiuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale de Colaborare Economica dintre cele doua state.
 
Forumul de afaceri si investitii Romania – Turcia a avut ca principal scop promovarea exporturilor romanesti si atragerea investitiilor turcesti, conform Parteneriatului strategic dintre cele doua tari, antreprenorii romani avand posibilitatea de a participa la sesiunile de tipul business-to-business (B2B) alaturi de oamenii de afaceri din Turcia.
 
In deschiderea Forumului, presedintele CCIR, Mihai Daraban, a participat la o intalnire consultativa cu reprezentantii mediilor de afaceri din Romania si Turcia, la invitatia vicepresedintelui Turciei, E.S. dl. Fuat Oktay.

"Romania a devenit, de-a lungul timpului, un adevarat partener de afaceri pentru Turcia, investitorii din ambele state fiind, de fapt, adevaratii ambasadori comerciali. Aceasta intalnire ne ofera, inca o data, posibilitatea de a creste volumul schimburilor comerciale bilaterale. Ne bazam foarte mult pe relatia comerciala cu Turcia, mai ales ca este o tara care face parte din G20. Daca ne dorim un business performant, daca ne dorim sa atragem investitii multe, atunci trebuie sa ne orientam catre tarile G20”, a declarat presedintele CCIR, Mihai Daraban, in cadrul intalnirii consultative.
 
Forumul de afaceri si investitii Romania – Turcia a reunit peste 170 de companii din cele doua state, care isi desfasoara activitatea in diferite domenii economice, precum: energie, agricultura, industria alimentara, industria farmaceutica, constructii, automotive etc.

Oportunitati de afaceri

 "In baza relatiilor excelente pe care CCIR le are atat cu Asociatia Oamenilor de Afaceri Turci cat si cu Uniunea Camerelor si Burselor de Marfuri din Turcia, invit intreaga comunitate de afaceri din tara dumneavoastra sa investeasca in Romania. Oferim oportunitati de afaceri in mai multe domenii economice, cum ar fi: energie, protectia mediului, industria apararii, aeronautica, agricultura, constructii etc., iar oamenii de afaceri turci, prezenti in Romania inca din anii ’90, stiu foarte bine ca CCIR este un partener de dialog extrem de util atunci cand vine vorba sa reuneasca la aceeasi masa comunitatile de business din cele doua tari”, a declarat presedintele CCIR, Mihai Daraban,  in deschiderea forumului de afaceri.

Dezvoltarea relatiilor comerciale

 "Exista un interes major in dezvoltarea relatiilor comerciale cu Romania, interes exprimat chiar de catre Presedintele Turciei, E.S. dl. Recep Tayyip Erdoğan. Astfel, in intalnirile anterioare acestui Forum, pe care le-am avut cu Excelenta Sa, am stabilit ca valoarea anuala a schimburilor comerciale dintre Romania si Turcia sa depaseasca 10 miliarde de dolari. In aceste context, rolul CCIR devine unul extrem de important, fiind cea mai importanta organizatie din Romania de promovare a mediului de afaceri. Mai ales acum, cand la granitele tarilor noastre se desfasoara un conflict armat, este necesar un efort comun de redresare economica, cu accent pe asigurarea stabilitatii in Marea Neagra”, a declarat presedintele Consiliului de afaceri Turcia-Romania din cadrul DEIK, Ömer Süsli.

Potrivit datelor ONRC, valoarea totala al schimburilor comerciale Romania-Turcia, era de 7,03 miliarde euro, la sfarsitul anului 2021. La nivelul lunii ianuarie 2022, in Romania activau un numar de 16.842 companii turcesti, cu o valoare totala a capitalului social subscris de 655,5  milioane de euro.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani