Grid star
criptomonede

FRANKLIN TEMPLETON APLICA PENTRU UN ETF BITCOIN SPOT – Cum schimba "jocul” gigantul de investitii, in conditiile in care pe masa SEC se afla un teanc de solicitari similare in asteptare

Gigantul de investitii Franklin Templeton a depus joi, 14 august 2023, o solicitare pentru aprobarea listarii unui fond ETF Bitcoin spot la Comisia pentru Burse si Valori Mobiliare din Statele Unite (SEC). Mutarea este extrem de interesanta, in conditiile in care pe masa SEC se afla mai multe solicitari similare din partea unor jucatori importanti, cereri pentru care agentia guvernamentala a amanat aprobarea de mai multe ori, relateaza revista Forbes.

Gilda Popa

Franklin Templeton a intrat in circuitul competitiv pentru listarea la bursa a unui ETF Bitcoin spot, completand o lista de institutii financiare majore care au depus cereri similare la SEC, precum BlackRock, WisdomTree, Invesco Galaxy, Wise Origin, VanEck, Bitwise si Valkyrie Digital Assets.

Un ETF (Exchange Traded Fund – termen intraductibil) este o colectie diversificata de active (similar unui fond mutual), care se tranzactioneaza pe bursa in mod similar cu actiunile. Ca si in cazul fondurilor mutuale, ETF-urile iau in calcul active precum actiuni, obligatiuni, indici si marfuri – in acest caz punctual fiind vorba despre Bitcoin. Tehnic vorbind, aceste ETF bitcoin spot le-ar oferi investitorilor expunere la cea mai puternica criptomoneda, fara ca acestia sa fie nevoiti sa detina activul de baza.

Franklin Templeton si-a detaliat planul pentru listarea propriului ETF Bitcoin in cererea depusa la SEC, mentionand ca bursa cripto americana Coinbase va servi drept custode. ETF-ul ar urma sa fie tranzactionat la Bursa Cboe BZX. Preturile se vor baza pe rata de referinta CF Bitcoin al CME – varianta New York.

SEC ar putea reconsidera deciziile privind cererile pentru ETF-uri Bitcoin spot

Reamintim ca, asa cum a relatat anterior Lumea Banilor, SEC a amanat din nou, la inceputul lunii septembrie, decizia privind cererile mai multor companii de investitii pentru listarea unor fonduri ETF Bitcoin spot. Anuntul ii afecteaza pe toti solicitantii, inclusiv institutii financiare majore precum BlackRock, WisdomTree, Invesco Galaxy, Wise Origin, VanEck, Bitwise si Valkyrie Digital Assets. Insa o hotarare judecatoreasca importanta din 29 august a impus ca SEC sa ia in considerare solicitarea Grayscale de a transforma ETF-ul sau futures Bitcoin (BTC) intr-un ETF Bitcoin spot, lucru care a dat un impuls de optimism in piata ca agentia guvernamentala va fi nevoita sa aprobe in bloc solicitarile.

In documentul depus de Franklin Templeton, institutia financiara recunoaste incertitudinile de reglementare legate de activele digitale din SUA. Aceasta subliniaza ca modificarile legislative sau de reglementare negative ar putea avea un impact semnificativ asupra valorii Bitcoin si a produselor conexe. Astfel de evolutii ar putea include masuri precum interzicerea sau restrictionarea Bitcoin, activitati miniere, portofele digitale si servicii legate de tranzactionarea si custodia Bitcoin, noteaza compania potrivit Forbes.

Compania a aratat, de asemenea, un interes din ce in ce mai mare pentru activele digitale, explorand fonduri care combina tehnologii blockchain cu obligatiuni de trezorerie tokenizate. Cu aproximativ 1,5 trilioane de dolari in active aflate in administrarea sa, intrarea Franklin Templeton pe piata cripto se adauga interesului institutional in crestere pentru activele digitale.

Intrarea gigantului de investitii in cursa pentru un ETF Bitcoin spot se adauga tendintei tot mai accentuate catre o mai mare adoptare a criptomonedelor in finantele traditionale.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani