Grid star
antreprenoriat

POZITIA FURNIZORILOR DE ENERGIE IN LEGATURA CU MASURILE PROPUSE DE GUVERN - Ce se intampla cu plafonarea si compensarea preturilor. Premierul Ciuca:"Am vazut familii cu venituri mici cu facturi foarte mari"

Furnizorii de energie electrica si gaze naturale au agreat noile masuri anuntate de Guvern pentru compensarea si plafonarea preturilor, angajandu-se, totodata, sa depuna eforturi sustinute pentru a evita, pe viitor, repetarea problemelor legate de emiterea de facturi eronate.

Premierul Nicolae Ciuca a avut marti, 18 ianuarie 2022, o intalnire de lucru cu reprezentantii producatorilor si furnizorilor din domeniul energiei. Dialogul face parte din seria consultarilor demarate de Guvern cu privire la pachetul de masuri pe care Executivul il pregateste pentru protejarea cetatenilor, sprijinirea mediului de afaceri si mentinerea locurilor de munca, in contextul crizei energetice. Potrivit Executivului, Nicolae Ciuca a prezentat solutiile aflate acum in lucru la nivelul Guvernului: plafonarea pretului la energie pentru consumatorii finali casnici si industriali, pentru intreprinderile mici si mijlocii, in paralel cu cresterea plafonului de consum pana la care se aplica aceasta facilitate, aplicarea unui sistem de reducere a facturii la energie pentru universitati si alte institutii de invatamant, spitale, institutii de cultura si religioase, furnizori de servicii sociale, institutii publice, ONG-uri.
Aceste masuri vor fi incluse intr-un act normativ ce va fi supus, in perioada imediat urmatoare, analizei si aprobarii Guvernului.

"Remediati problemele"

“Am vazut familii cu venituri mici, institutii, reprezentanti ai cultelor, centre sociale cu facturi foarte mari. Statul are responsabilitatea de a proteja oamenii si de a interveni in acest sens. Va cer sa remediati problemele si cei care au avut de suferit in noiembrie, decembrie si ianuarie sa aiba facturile recalculate, iar greselile remediate. Refaceti facturile si asigurati oamenii ca nu vor plati in plus pentru greseli de facturare. Masurile Guvernului vor reglementa situatia astfel incat oamenii sa nu fie debransati pentru facturile calculate gresit si nici sa fie obligati sa plateasca penalitati”, a declarat Ciuca.

Peste doua milioane de facturi au fost recalculate

In cadrul discutiilor, au fost prezentate in detaliu modalitatile in care se aplica schemele de compensare si plafonare aflate acum in vigoare pentru facturile la energie, precum si solutiile de corectare a facturilor emise eronat pentru consumatorii casnici. Potrivit analizei prezentate de presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, peste doua milioane de facturi pentru furnizarea energiei electrice au fost deja recalculate, fiind preluate peste 450 de sesizari de emitere neconforma, in urma controalelor efectuate fiind date amenzi in valoare de peste 600.000 lei. Alte 101 controale sunt inca in derulare, urmand a se face verificari la toti operatorii economici furnizori de energie electrica si gaze.

Pozitia furnizorilor

Furnizorii de energie electrica si gaze naturale au agreat noile masuri anuntate de Guvern pentru compensarea si plafonarea preturilor, angajandu-se, totodata, sa depuna eforturi sustinute pentru a evita, pe viitor, repetarea problemelor legate de emiterea de facturi eronate, anunta Executivul. Totodata, furnizorii si-au asumat responsabilitatea de a storna si de a reface facturile emise eronat pana  acum, urmand ca cele deja achitate sa se deduca din urmatoarea factura.
“La consultarile de la Palatul Victoria au mai participat, din partea Guvernului, ministrul Energiei, Virgil Popescu, secretarul general al Guvernului, Marian Neacsu, seful Cancelariei Prim-Ministrului, Mircea Abrudean, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Daniela Pescaru, reprezentanti ai Cancelariei Prim-Ministrului.
La discutii au participat membri ai Federatiei Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE - ce reprezinta cele mai importante grupuri din domeniul energiei electrice si gazelor naturale) - Eric Stab, presedintele ACUE, Chairman & CEO ENGIE Romania si director executiv ENGIE pentru Europa de Est, Carlo Pignoloni, CEO & Country Manager Enel Romania, Volker Raffel, CEO E.ON Romania, membru Board Federatia ACUE, Corina Popescu, CEO Electrica S.A., vicepresedinte Euroelectric, membru Board Federatia ACUE, Ondřej Safař, CEO CEZ Romania, vicepresedinte Federatia ACUE, Daniela Daraban, director executiv Federatia ACUE.
De asemenea, au mai participat Zoltan Nagy-Bege, vicepresedinte A.N.R.E., Mihai Culeafa, presedinte ANPC, Bogdan Nicolae Badea, presedinte Hidroelectrica, Aristotel Marius Jude, membru executiv Romgaz, Cosmin Ghita, director general Nuclearelectrica, Daniel Burlan, presedinte Complexul Energetic Oltenia, Gabriel Andronache, presedinte Transelectrica, Ion Sterian, director general Transgaz,  Niculae Havrilet, director general Distributie Energie Electrica Romania, reprezentanti ai Consiliului Concurentei”, anunta Palatul Victoria.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani