Grid star
criptomonede

GIGANTUL RUS TESTEAZA UN SISTEM DE PLATI TRANSFRONTALIERE IN CRIPTOMONEDA – Compania a dezvoltat recent o alternativa bazata pe blockchain la SWIFT

Principala companie de tehnologie din Rusia, Rostec, lucreaza la un proiect de integrare a activelor digitale in comertul international, a anuntat unul dintre managerii companiei, Anna Sharipova. Testarea mecanismelor de decontare a platilor transfrontaliere in criptomoneda se va desfasura sub regimul juridic experimental pentru comertul electronic pe insula Russky din largul coastei Vladivostok, al doilea oras ca marime din Orientul Indepartat al Rusiei, a precizat Sharipova.

Gilda Popa

Reprezentantul Rostec spune ca piata este interesata de platile criptomonede care ar putea usura presiunea sanctiunilor internationale asupra exportatorilor si importatorilor rusi. Economia Rusiei, in special operatiunile de comert exterior, a fost puternic lovita de restrictiile financiare impuse de Occident ca urmare a interventiei militare a Moscovei in Ucraina. Propunerile de legalizare a utilizarii activelor financiare digitale in acordurile cu partenerii, inclusiv criptomonede, stablecoins si viitoarea rubla digitala, au castigat sprijin in randul autoritatilor.

Rusia, la un pas de legalizarea platilor transfrontaliere in criptomoneda

Intr-o interventie in cadrul conferintei „Digital Finance: New Ways of Development” de la Forumul Economic de Est, directorul general al proiectelor nationale Rostec, Anna Sharipova, a dezvaluit ca in prezent corporatia testeaza activele digitale ca mijloc de plata pentru importuri si exporturi, relateaza news.bitcoin.com. Procesele se vor desfasura sub regimul juridic experimental pentru comertul electronic pe insula Russky din largul coastei Vladivostok, al doilea oras ca marime din Orientul Indepartat al Rusiei. Furnizorii si consumatorii (n.r. aflati in relatii comerciale cu Rusia) cauta sisteme de decontare moderne si eficiente in fata diverselor restrictii care decurg din sanctiuni, a mai precizat Sharipova. Expertii Rostec dezvolta in prezent o strategie de lansare a proiectului, sustinuta de participantii de pe piata si autoritatile locale.

Declaratiile reprezentantei Rostec vin la doar o saptamana dupa ce ministrul rus de Finante Alexei Moiseev a afirmat ca ministerul pe care il conduce si Banca Centrala a Rusiei au regandit abordarea sectorului criptomonedelor. Moiseev considera ca in viitorul apropiat este necesara legalizarea platilor transfrontaliere in aceste valute.

Asa cum a relatat la acel moment Lumea Banilor, declaratia este de natura sa semnaleze faptul ca Rusia este la un pas de adoptarea legislatiei privind reglementarea industriei cripto, care treneaza de cateva luni, din cauza diferentei de opinii intre cele doua institutii. De asemenea, seful Comitetului pentru piata financiara a Dumei de Stat, Anatoli Aksakov, a cerut recent adoptarea unui cadru legal relevant. Banca Rusiei a indicat ulterior ca intentioneaza sa-si promoveze si rubla digitala in acelasi scop.

Rostec a dezvoltat o alternativa bazata pe blockchain la sistemul global de mesagerie de plata SWIFT

La sfarsitul lunii august, premierul rus Mihail Mishustin a prezentat activele digitale drept o „alternativa sigura” care poate garanta plati transfrontaliere fara intreruperi. In iulie, seful autoritatii de supraveghere financiara a Rusiei (Rosfinmonitoring), Yuri Chikhanchin, a declarat ca platile cu criptomonede sunt acceptabile in comertul exterior. In iunie, Rostec a anuntat ca a dezvoltat o alternativa bazata pe blockchain la sistemul global de mesagerie de plata SWIFT, de la care mai multe banci rusesti au fost deconectate. Sistemul este conceput pentru a facilita procesarea decontarilor internationale si stocarea monedei digitale.

Gigantul Rostec este implicat activ in implementarea a 12 proiecte nationale. Corporatia este un dezvoltator-cheie al tehnologiei Smart City si este implicata in digitalizarea administratiei publice a Rusiei, a industriei si a sectorului social, elaboreaza planuri pentru dezvoltarea tehnologiilor 5G si a Internetului industrial al obiectelor (Internet of Things), Big Data si a sistemelor blockchain. Rostec colaboreaza cu producatori de top la nivel mondial, precum Boeing, Airbus, Daimler, Pirelli si Renault. Corporatia isi livreaza produsele in peste 100 de tari din intreaga lume. Aproape o treime din veniturile corporatiei provin din exportul de produse high-tech, potrivit informatiilor disponibile pe pagina ei web.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani