Grid star
eveniment

GORGHIU CERE, CIUCA A ANUNTAT CA SE TAIE – Legea care prevede acordarea voucherelor de vacanta si in mediul privat urmeaza sa intre la votul final (Document)

O noua sesiune parlamentara incepe in septembrie, iar Camera Deputatilor va trebui sa dea votul final cu privire la proiectul de lege, adoptat deja de Senat, care prevede acordarea tichetelor si in mediul privat.

Printre initiatori se afla si actualul ministru al Justitiei, Alina Gorghiu, care vrea ca si angajatii din mediul privat sa se bucure de aceasta facilitate. Exista insa o problema. Seful ei pe linie de partid, presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a anuntat recent masurile care vor fi luate pentru a aduce bani la buget. Potrvit acestuia, voucherele de vacanta vor fi acordate doar pentru functionarii publici care au salarii lunare mai mici de 10.000 de lei brut. Deci, se taie pentru unii (click aici pentru a citi).

Astfel, in timp ce proiectul lui Gorghiu include si mediul privat, Ciuca vrea sa taie. Ramane de vazut cum va fi votul din Camera Deputatilor.

Costuri de peste 6 miliarde lei

Potrivit proiectului aflat in Camera, 4,2 milioane de angajati din sectorul privat vor beneficia de vouchere de vacanta suportate din bugetul de stat, in valoare de 1.450 lei/anual, daca legea va fi votata.

Potrivit initiatorilor, efortul bugetar este de circa 6,09 miliarde lei. In expunerea de motive se arata ca in Romania, costul fiscal pe angajat, de 40,85%, este cel mai ridicat din Uniunea Europeana, unde se inregistreaza o medie de 26% – 27%. In Romania, 25% reprezinta doar contributia la CAS, la care se adauga 10% impozitul pe venituri din salarii si alte taxe. Fiscalitatea ridicata atrage dupa sine si un grad de colectare redus.

Se arata ca la CAS, statul incaseaza doar 80% – 85% din totalul sumelor. In aceste conditii, potrivit initiatorilor, este necesara identificarea de parghii legislative prin care presiunea fiscala sa devina cat mai redusa si care sa incurajeze incheierea de contracte de munca:

"De exemplu, pentru sectorul bugetar a fost instituita masura prin care angajatii beneficiaza, printre altele, si de vouchere de vacanta in suma de 1.450 lei anual, Voucherele de vacanta reprezinta si un mijloc prin care salariatii isi refac puterea si capacitatea de munca si, astfel,

inregistreaza o productivitate crescuta a muncii. Consideram ca acest mecanism poate fi extins si pentru cei 4,2 milioane de angajati din sectorul privat, astfel incat sa poata beneficia de vouchere de vacanta suportate din bugetul de stat, in valoare de 1.450 lei/anual, din sumele cu care acestia contribuie deja sub forma impozitului pe venit si/sau CAS”.

*Cititi aici proiectul de lege

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani