Grid star
eveniment

GREVA JAPONEZA IN MINISTERUL TRANSPORTURILOR – Se cere majorarea salariului cu 15%

Greva japoneza in ministerul Transporturilor condus de Sorin Grindeanu (foto stanga, langa premierul Ciuca),  luni, 12 iunie 2023. Se cere acordarea unei majorari salariale de 15% a salariului de baza pentru complexitatea muncii.

Angajatii mai cer punerea in executare a hotararilor judecatoresti definitive si stabilirea salariului de baza pentru toti angajatii ministerului, cu respectarea ierarhiei pe verticala si pe orizontala, prin raportare la salariul maxim aflat in plata in institutie, stabilit prin hotarari judecatoresti definitive. Se mai cere calcularea sporului pentru conditii vatamatoare in cuantum de 15%, prin raportare la salariul aflat in plata, calcularea asa cum este prevazuta in ordinele de numire in functie.

Plus calcularea indemnizatiei de hrana prin raportare la salariul minim brut pe tara actual, dar si cresterea valorii unui voucher de vacanta la 3.000 de lei, echivalentul unui salariu minim brut pe economie.

Iata anuntul angajatilor din ministerul Transporturilor:

"Stimate Domnule viceprim-ministru,

Prin prezenta, reiteram faptul ca angajatii Ministerului Transporturilor si Infrastructurii sunt nemultumiti de situatia salariala existenta in cadrul ministerului, asa cum ati fost informat prin numeroasele adrese si Note transmise prin Registratura MTI catre Cabinet ministru si la care nu am primit pana in prezent nicio solutie.

Astfel, dupa cum bine cunoasteti, angajatii Ministerului Transporturilor si Infrastructurii se afla intr-o situatie discriminatorie fata de colegii din alte institutii publice din administratia publica centrala, inca de la intrarea in vigoare a Legii-cadru nr. 153/2017, fapt care a creat si continua sa provoace o stare de nemultumire profunda, fiind tratati ca o categorie inferioara de functionari publici. Consideram inadmisibila perpetuarea acestei situatii de fapt.

In acest sens, va informam ca in data de 12.06.2023, intre orele 9.30-11.30, angajatii din cadrul MTI vor organiza o forma de protest, greva japoneza, pentru nerespectarea legii si pentru asigurarea predictibilitatii cresterii veniturilor fiecarui salariat, o ierarhie corecta si echitabila a angajatilor, constand in urmatoarele revendicari:

Revendicarile

-acordarea unei majorari de 15% a salariului de baza pentru complexitatea muncii;

- punerea in executare a hotararilor judecatoresti definitive, conform Hotararilor civile nr. 1522/31.05.2023 si nr. 964/23.03.2020 si stabilirea salariului de baza pentru toti angajatii ministerului cu respectarea ierarhiei pe verticala si pe orizontala, prin raportare la salariul maxim aflat in plata in institutie, stabilit prin hotarari judecatoresti definitive – si anume: pornind de la salariul unui consilier superior gradatie 5, respectiv 9.425 lei (recunoscut de instantele judecatoresti);

- calcularea sporului pentru conditii vatamatoare in cuantum de 15%, prin raportare la salariul aflat in plata, calcularea asa cum este prevazuta in ordinele de numire in functie;

- aducerea MTI pe aceeasi linie cu ministerele MDPLA, MMAP si MADR, ca ministere care desfasoara activitati-suport pentru sistemul de management si control al utilizarii fondurilor externe europene, avand in vedere ca, in prezent, MTI este atat organism intermediar, cat si autoritate de management, respectiv coordonator de reforma si investitii in cadrul PNRR la nivel national, in domeniul transporturilor;

- calcularea indemnizatiei de hrana prin raportare la salariul minim brut pe tara actual;

- deblocarea posturilor;

- cresterea valorii unui voucher de vacanta la 3.000 de lei, echivalentul unui salariu minim brut pe economie.

Bani putini

In sustinerea celor de mai sus, reamintim faptul ca nivelul foarte scazut al salariilor din cadrul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, comparativ cu salariile altor ministere / institutii publice, a condus la migrarea personalului de specialitate, format, cu experienta in domeniu, spre institutiile cu un nivel de salarizare superior si la un disconfort psihic major al celor ramasi.

Conform regulilor elementare de management al resurselor umane, nu se poate obtine performanta cu un personal subdimensionat si profund nemultumit pecuniar. De asemenea, nivelul foarte redus de salarizare din cadrul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii a condus la vacantarea unui numar foarte mare de posturi care nu s-au ocupat din cauza neprezentarii la concursurile organizate de minister pentru ocuparea posturilor vacante.

Totodata, un functionar public, consilier superior gradatia 5 a obtinut prin Sentinta civila nr.964/23.03.2020 pronuntata de Tribunalul Bucuresti un salariu de baza in cuantum de 9.425 lei. Prin sentintele definitive nr.1379/02.03.2021 si nr.950/15.02.2021, Tribunalul Bucuresti a retinut in considerente ca salariul maxim in plata pentru functia de consilier superior gradatia 5 pe institutie este de 9.425 lei. Prin sentinta nr.1522/31.05.2023, ramasa definitiva in dosarul 35190/3/2023, pentru 15 functionari publici din cadrul MTI, instanta a stabilit la fel ca in Sentintele mai sus mentionate, ca nivelul maxim de salarizare corespunzator functiei de consilier, clasa I, gradul profesional superior, gradatia 5, existent in cadrul Miinisterului Transporturilor si lnfrastructurii, este 9.425 lei.

Decizia instantelor

In prezent, aceste sentinte nu sunt puse in executare, Ministerului Transporturilor si Infrastructurti nerecunoscand drepturile recunoscute de instantele judecatoresti prin sentinte definitive.

Efectele acestor hotarari nu mai pot fl negate de ministrul Transporturilor sl Infrastructurii, acestea beneficiind de autoritate de lucru judecat sl putere executorie.

In conditiile in care, in continuare, nu se rezolva in niciun fel problema drepturilor salariale, angajatii Ministerului Transporturilor si Infrastructurii isi rezerva dreptul de a demara si alte actiuni de protest si de a actiona in conditiile legii”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani