Grid star
companii

GREVA LA STB – Capitala, paralizata la o ora de varf, dupa ce mijloacele de transport au ramas in depouri

Greva la Societatea de Transport Bucuresti (STB) joi dimineata, 20 ianuarie 2022. Angajatii STB SA au intrat in greva spontana, motiv pentru care mijloacele de transport nu au iesit pe traseu. In aceste conditii, Capitala este blocata la o ora de varf.

Conducerea STB a anuntat ca va fi sesizata instanta, pentru ca greva sa fie suspendata. Directorul STB, Adrian Crit a declarat ca La ora 8 trebuiau sa fie in trafic 1.450 de mijloace de transport:

"Azi a iesit un troileibuz de la Vatra Luminoasa. A fost sunat de liderii de sindicat si a trebuit sa se intoarca la depou. La ora 8 trebuiau sa fie in trafic 1.450 de mijloace de transport. Acum circula doar concurenta care stie sa eficientizeze”

Iata anuntul STB:

"Ca urmare a protestului ilegal al unor salariati din cadrul STB SA la indemnul reprezentantilor Sindicatului Reprezentativ, calatorii din zona metropolitana se gasesc in imposibilitatea de a utiliza pe durata grevei titlurile de calatorie achizitionate, mai multe vehicule din parcul STB SA fiind blocate in depouri si autobaze.

Se acuza o actiune ilegala

Mentionam faptul ca intreruperea lucrului este o actiune ilegala si nu se vor plati orele nelucrate salariatilor implicati. De asemenea, STB SA se va adresa instantei pentru a declara greva ilegala si pentru recuperarea prejudiciului.
Pentru a asigura continuitatea serviciului public de transport, fara a afecta calatorii in deplasarile lor, STB SA a transmis o solicitare catre TPBI, pentru ca in conformitate cu Contractul de delegare, sa dispuna, in masura posibilitatilor, inlocuirea vehiculelor STB SA care nu sunt prezente pe linii conform programarii, cu altele disponibile la ceilalti operatori de transport din zona metropolitana.
Pe aceasta cale, ne cerem scuze pentru inconvenientele create si asiguram bucurestenii ca STB SA depune toate eforturile legale pentru a relua activitatea conform graficului de transport"
.

Pozitia sindicatelor

Vasile Petrariu, presedintele de sindicat al STB, a declarat, potrivit digi 24, ca revendicarile salariatilor nu au fost solutionate, iar directorul general nu s-a dat demisia:

"Oamenii au discutat si au decis sa nu iasa la traseu pentru ca revendicarile pe care noi le-am solicitat nu au fost solutionate, iar directorul general, asa arogant cum il stim, nu si-a prezentat demisia pentru ca asta era solutia pentru a dezamorsa acest conflict.
Este o intrerupere spontana a lucrului pentru ca cei cu care am dialogat, dar am vorbit mai mult singuri pentru ca nu ne-au bagat in seama, nu au luat in seama avertismentele pe care noi le facem de doua luni de zile, inclusiv in scris. Cetatenii trebuie sa stie ca principalii vinovati nu suntem noi, ci sunt cei care ne-au adus in situatia asta.

Crestere de salarii

Directorul general vine si invoca dialog, invoca ca doreste sa negocieze noul contract colectiv de munca, dar omite un singur lucru: chiar el nu a trecut in proiectul de buget absolut nicio crestere de salarii, asa cum isi doresc oamenii.  
Este imoral si ii incita si deranjeaza pe oameni faptul ca pentru ei, care tin aceasta societate si se scoala la 3 dimineata sa iasa pe traseu, pentru ei nu se gasesc bani. Dar pentru sefi, pentru cei din consiliul de administratie se gasesc bani.
Indiferent cine va veni in locul acestui director general vom debloca dialogul si vom demara negocierea noului contract colectiv de munca”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani