Grid star
business capital

GUVERNUL A ADOPTAT ORDONANTA TRADARII NATIONALE – Companiile romanesti pot fi privatizate mascat

Guvernul a adoptat ordonanta tradarii nationale. S-a intamplat joi seara, 1 octombrie 2020. Efectul: companiile romanesti pot fi privatizate mascat. Iar in pericol sunt companii precum Cec Bank, Hidroelectrica, Romgaz, Transcgaz, Portul Constanta sau Aeroportul Henri Coanda.

Concret, Guvernul Orban a adoptat Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Legii nr. 173/2020 privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica. Este vorba despre modificarea legii care interzicea vanzarea participatiilor statului la companiile romanesti timp de doi ani, lege initiata de senatorul PSD Serban Nicolae si alti 13 parlamentari PSD.

Astfel, asa cum Lumea Banilor a dezvaluit in exclusivitate, in vara Parlamentul Romaniei a adoptat Legea 173/2020 privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica, actul normativ fiind promulgat de in august de presedintele Romaniei Klaus Iohannis.

Legea stabilea urmatoarele:

„Art.1.- La data intrarii in vigoare a prezentei legi, se interzice, pentru o perioada de doi ani, instrainarea participatiilor statului la companiile si societatile nationale, la banci, precum si la orice alta societate la care statul are calitatea de actionar, indiferent de cota de participatie detinuta.

Art.2.-(1) Se suspenda, pentru o perioada de doi ani, orice operatiuni privind instrainarea participatiilor statului la companiile si societatile nationale, precum si la societatile la care statul are calitatea de actionar, incepute anterior intrarii in vigoare a prezentei legi”.

Guvernul a dat liber la privatizare mascata

Masurile sanatoase introduse prin lege, pentru protejarea intereselor Romaniei, nu au fost insa pe placul Guvernului. In acest sens, la scurt timp de la promulgarea legii de catre Iohannis, Guvernul a initiat un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Legii nr. 173/2020 privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica. Ordonanta de Urgenta a fost introdusa pe ordinea de zi a Guvernului din 3 septembrie 2020, insa adoptarea ei a fost amanata pentru sedinta din 1 octombrie 2020. Data la care a si trecut de Guvern, dandu-se liber la vanzarea companiilor sub forma mascata.

Ordonanta de Urgenta modifica art. 1 si 2 din Legea 173/2020, in sensul in care va fi interzisa doar instrainarea actiunilor statului, deci nu si a participatiilor statului la companiile nationale. Or, participatii inseamna inclusiv activele detinute de stat. Iar permiterea vanzarii participatiilor se da liber practic la instrainarea activelor. O privatizare mascata.

Iata Ordonanta de Urgenta a Guvernului:

“Legea nr. 173/2020 privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 736 din 13 august 2020, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Articolul 1 se modifica si se completeaza si va avea urmatorul cuprins: 'La data intrarii in vigoare a prezentei legi se interzice, pentru o perioada de 2 ani, instrainarea actiunilor detinute de stat la companiile si societatile nationale, la banci, precum si la orice alta societate la care statul are calitatea de actionar, indiferent de cota de capital social detinuta

2. Articolul 2, alin (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins: 'Se suspenda, pentru o perioada de 2 ani, orice operatiuni privind instrainarea actiunilor detinute de stat la companiile si societatile nationale, precum si la alte societaţi la care statul are calitatea de actionar, incepute anterior intrarii in vigoare a prezentei legi”.

* Cititi aici Legea 173/2020 privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica

* Cititi aici OUG de modificare a Legii 173/2020 privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica, prin care Guvernul incepe vanzarea companiilor nationale

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani