Grid star
business capital

TITLURILE DE STAT FIDELIS INTRA PE BVB – Romanii pot tranzactiona pe Bursa de Valori Bucuresti obligatiunile cumparate incepand cu 15 iulie

Obligatiunile in lei si in euro emise de catre Ministerul Finantelor Publice in perioada 15 iulie – 7 august 2020 au intrat la tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti, a anuntat BVB joi, 13 august 2020.

Amintim ca statul roman prin Ministerul Finantelor Publice (MFP) a pus in joc trei emisiuni de titluri de stat pentru populatie. Prin vanzarea acestora, MFP a atras la buget 1,22 miliarde de lei, respectiv 168,4 milioane de euro vanzarea acestor titluri. Sintetic spus: valoarea totala a fost de peste 2 miliarde de lei, adica 421,7 milioane de euro.

Titlurile de stat pot fi tranzactionate la BVB incepand de joi, 13 august, in mod transparent, prin intermediarii autorizati: BT Capital Partners (Lead Manager si Intermediar) si Banca Transilvania (Grup de Distributie), pe de o parte; respectiv Banca Comerciala Romana si BRD – Groupe Societe Generale (Intermediari), pe de alta parte.

Asa cum Lumea Banilor a scris deja aici, premiera absoluta a reprezentat-o lansarea unei emisiuni de obligatiuni denominate in euro pentru populatie.

In ceea ce priveste dobanda anuala, Ministerul Finantelor Publice a stabilit mai multe niveluri:

- 2% pentru titlurile in euro;

- 4% pentru titlurile in lei cu scadenta in 2022, respectiv de 4,5% in cazul celor cu scadenta in 2024.

Florin Citu, ministrul Finantelor Publice, a declarat:

Succesul acestei emisiuni in plina pandemie, sumele consistente investite de romani, demonstreaza increderea populatiei ca politica fiscal - bugetara a Guvernului este cea corecta si, astfel, perspectivele financiare sunt sustenabile. Interesul mare pentru aceste instrumente, transparenta si flexibilitatea pe care o permite listarea la Bursa, dar si suplimentul de lichiditate pe care-l aduc aceste instrumente pe piata de capital, ne-au convins ca astfel de emisiuni vor trebui sa devina un instrument permanent de finantare a deficitului. Anunt in premiera ca Ministerul Finantelor va organiza periodic emisiuni de titluri FIDELIS, in functie de evolutia pe piata secundara si conditiile pietei si cred ca vor deveni un barometru prin care populatia va gira sau nu politicile guvernamentale.

Radu Hanga, presedintele Consiliului de Administratie al BVB, a adaugat:

Ne bucuram ca Ministerul Finantelor Publice a ales sa se finanteze prin piata de capital, iar succesul acestei oferte primare demonstreaza din nou ca bursa este un canal esential pentru finantarea economiei, pentru stat si pentru dezvoltarea companiilor. Am demonstrat acest lucru in ultimii ani, dovada fiind rundele de finantare atrase de companii, prin emisiuni de obligatiuni si actiuni, de peste un miliard de euro doar anul trecut, si, acum, chiar de Ministerul Finantelor Publice. Succesul emisiunii FIDELIS este impresionant pentru ca este vorba de bani atrasi doar de la persoane fizice. Daca luam in calcul si capitalul existent in fondurile de pensii si in fondurile mutuale, atunci este clar ca piata de capital din Romania este un real beneficiu pentru toti cei care vor sa fructifice oportunitatile pe care aceasta criza sanitara le-a creat. Piata de capital din Romania a devenit mai agila si investitorii sunt mai atenti la oportunitatile care vin pe piata, dispun de capital si fructifica oportunitatile chiar si in perioade de incertitudine.

Adrian Tanase, directorul general al BVB, a subliniat:

In primul rand, titlurile de stat din emisiunea FIDELIS a Ministerului Finantelor Publice reprezinta o investitie sigura. Ele sunt accesibile fiecarui locuitor al Romaniei, student, antreprenor, salariat sau pensionar, care poate si vrea sa faca o investitie si sa economiseasca bani intr-un mod inteligent. In plus, revenirea Ministerului Finantelor Publice pe piata de capital demonstreaza angajamentul acestei institutii fundamentale in economia Romaniei de a avea un parteneriat cu BVB pentru dezvoltarea pietei de capital, care va avea ca efect final dezvoltarea economiei tarii noastre. Faptul ca Ministerul Finantelor Publice a ales ca, in premiera, sa emita titluri de stat pentru populatie in euro a oferit noi oportunitati pentru investitii. Ne dorim sa vedem cat mai multi romani care inteleg ca investitia la bursa este un mod de economisire inteligent si suntem convinsi ca putem ajunge la un numar cat mai mare de investitori daca toti cei implicati in piata de capital, autoritatile si institutiile statului vor continua sa coopereze. Deja am vazut ca se poate si rezultatul este chiar promovarea BVB la statutul de Piata Emergenta Secundara, care se va realiza practic in cateva saptamani. Aceasta promovare va atrage noi investitori internationali pe bursa din Romania si putem spune ca am facut pasi importanti spre alinierea standardelor pietei locale la cele internationale. Mai sunt pasi importanti de facut in aceasta directie, iar unul dintre acestia este chiar inceperea activitatii Contrapartii Centrale, care va permite lansarea unor noi instrumente atat pentru piata de capital, cat si pentru piata de energie, mai ales in conditiile in care pe piata de capital avem numeroase companii din domeniul energiei.

*Cititi aici comunicatul integral emis de BVB, joi 13 august, 2020

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani