Grid star
eveniment

GUVERNUL IEFTINESTE MANCAREA – Masura se aplica tuturor operatorilor economici inregistrati in Romania, pe intreg lantul de productie, import, comert intracomunitar, distributie si vanzare cu amanuntul (Document)

Guvernul condus de Marcel Ciolacu (foto) a adoptat vineri, 30 iunie 2023, proiectul OUG privind instituirea unei masuri cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor la unele produse agricole si alimentare.

Masura se aplica tuturor operatorilor economici inregistrati in Romania, indiferent de forma de organizare, pe intreg lantul de productie, import, comert intracomunitar, distributie si vanzare cu amanuntul, pentru o serie de produse agricole si alimentare.

Prin masura cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor se limiteaza adaosurile comerciale practicate in mod specific asupra produselor, dupa cum urmeaza:

a) cota de adaos comercial practicata de procesator poate fi de maximum 20%, fata de costul de productie al produsului, calculat potrivit reglementarilor contabile in vigoare, in care sunt incluse cheltuielile directe si indirecte;

b) cota de adaos comercial practicata in mod cumulat pe intreg lantul de distributie, indiferent de numarul distribuitorilor de pe lant, poate fi de maximum 5% fata de pretul de achizitie, la care se adauga cheltuielile operationale;

c) cota de adaos comercial practicata de comerciant la vanzarea cu amanuntul si cash&carry poate fi de maximum 20% fata de pretul de achizitie, la care se adauga cheltuielile directe si indirecte ale comerciantului. In cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse si remizele si risturnele.

Pretul la raft

Potrivit proiectului, procedura de formare a pretului la raft trebuie sa fie unitara atat pentru produsele marca privata ale producatorilor cat si pentru produsele marca proprie ale comerciantului. Adaosurile comerciale se aplica la valoarea fara TVA a produselor agricole si alimentare. Se mai arata ca nerespectarea cotelor de adaos de catre procesatori, distribuitori sau comercianti la vanzarea cu amanuntul si cash&carry, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100.000 lei la 2.000.000 lei.

Lista de produse agricole si alimentare:

1. Paine alba simpla cu gramaj cuprins intre 300-500 grame, fara specialitati;

2. Lapte de vaca de consum 1L, grasime 1,5% cu exceptia UHT

3. Branza telemea de vaca vrac;

4. Iaurt simplu din lapte de vaca, 3.5% grasime, cu gramaj maxim 200 grame;

5. Faina alba de grau ”000” 1 Kg;

6. Malai 1 kg;

7. Oua de gaina calibrul M 10 buc;

8. Ulei de floarea-soarelui 1L;

9. Carne proaspata pui;

10. Carne proaspata porc;

11. Legume proaspete vrac;

12. Fructe proaspete vrac;

13. Cartofi proaspeti albi vrac;

14. Zahar alb tos 1 Kg

*Cititi aici proiectul OUG

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani