Grid star
eveniment

GUVERNUL MAI IEFTINESTE CATEVA ALIMENTE – Vedeti lista care urmeaza sa fie aprobata de premier (Document)

Alimente de baza mai ieftine pana in 2024. Ministerul Agriculturii a scris proiectul OUG, iar noutatea consta in adaugarea altora pe lista ieftinirilor, dar si marirea perioadei de plafonare a adaosului comercial.

Potrivit ministerului Agriculturii, avand in vedere ca urmeaza perioada de iarna, cand cheltuielile cu utilitatile cresc si, tinand cont de faptul ca in perioada sarbatorilor de iarna nevoia de consum creste, iar bugetul destinat cumparaturilor vizeaza cu preponderenta achizitia de alimente, s-a considerat ca fiind necesara extinderea perioadei de aplicare a prevederilor OUG 67/2023 privind instituirea unei masuri cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor la unele produse agricole si alimentare pentru o noua perioada de 90 de zile. Adica pana la 31 ianuarie 2024.

Proiectul prevede si extinderea listei cu urmatoarele produse:

-carne tocata:

-usturoi;

-orez;

-bulion;

-cozonac:

-margarina;

-drojdie;

-smantana;

-pere.

Noi masuri

O alta masura nou introdusa prin acest proiect vizeaza produsele agricole si alimentare care intra vrac pe teritoriul Romaniei si nu sunt introduse in procesul de procesare/abatorizare. In cazul acestora, cota de adaos comercial va fi de maxim 5% fata de pretul de achizitie, la care se adauga cheltuielile directe si indirecte.

Acestea sunt:

-ulei, zahar, faina, malai, carne de porc, carne de pui, carne de vita, pentru cantitati de produs ambalat mai mari de 5 kg, respectiv 5 litri.

Actualele reglementari

In prezent exista o lista de alimente stabilita prin OUG prin care se plafoneaza adaosul comercial maxim la unele alimente de baza.

Astfel,:

cota de adaos comercial practicata de procesator poate fi de maximum 20%, fata de costul de productie al produsului, calculat potrivit reglementarilor contabile in vigoare, in care sunt incluse cheltuielile directe si indirecte;

b) cota de adaos comercial practicata in mod cumulat pe intreg lantul de distributie, indiferent de numarul distribuitorilor de pe lant, poate fi de maximum 5% fata de pretul de achizitie, la care se adauga cheltuielile operationale;

c) cota de adaos comercial practicata de comerciant la vanzarea cu amanuntul si cash&carry poate fi de maximum 20% fata de pretul de achizitie, la care se adauga cheltuielile directe si indirecte ale comerciantului. 

Lista:

1. Paine alba simpla cu gramaj cuprins intre 300-500 grame, fara specialitati;

2. Lapte de vaca de consum 1L, grasime 1,5% cu exceptia UHT

3. Branza telemea de vaca vrac;

4. Iaurt simplu din lapte de vaca, 3.5% grasime, cu gramaj maxim 200 grame;

5. Faina alba de grau ”000” 1 Kg;

6. Malai 1 kg;

7. Oua de gaina calibrul M 10 buc;

8. Ulei de floarea-soarelui 1L;

9. Carne proaspata pui;

10. Carne proaspata porc;

11. Legume proaspete vrac;

12. Fructe proaspete vrac;

13. Cartofi proaspeti albi vrac;

14. Zahar alb tos 1 Kg.

*Cititi aici proiectul

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani