Grid star
eveniment

GUVERNUL ORBAN II FACE JOCUL LUI IORDACHE – Termenul a expirat de peste o luna

Guvernul care pana nu demult a fost condus de catre premierul Ludovic Orban ii face, fie si indirect, jocul presedintelui Consiliului Legislativ, Florin Iordache (foto).

Motivul il reprezinta faptul ca Executivul nu a comunicat nici pana-n ziua de azi un punct de vedere asupra proiectului de lege initiat de catre trei parlamentari USR privind limitarea la cinci ani a mandatului de presedinte al Consiliului Legislativ, cu posibilitatea unei singure reinnoiri – mandat care pana acum nu avea vreo limita. Este vorba despre propunerea legislativa privind modificarea si completarea Legii nr.73/1993 pentru infiintarea, organizarea si functionarea Consiliului Legislativ.

Faptul ca guvernul Orban a stat cu mainile-n san apare aici, pe site-ul Camerei Deputatilor, unde se vede ca termenul pentru depunerea unui punct de vedere din partea Guvernului era 2 noiembrie 2020.

In schimb, Consiliul Legislativ a comunicat aviz favorabil inca din 2 noiembrie 2020, la fel cum a facut Consiliul Economic si Social (in 12 noiembrie). In schimb, Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputatilor a avizat nefavorabil propunerea legislativa, la 3 noiembrie 2020.

Plenul Camerei trebuie sa actioneze inainte de Ajunul Craciunului

Pe 24 noiembrie, termenul de adoptare tacita a proiectului de act normativ a fost prelungit de la 45 la 60 de zile, urmand a se implini la 24 decembrie 2020. Daca nu va exista un vot in plenul Camerei Deputatilor pana la acea data, initiativa va fi trimisa automat in Senat.

Amintim ca deputatul PSD Florin Iordache a fost votat la 20 octombrie 2020 pentru functia de presedinte al Consiliului Legislativ, iar juramantul l-a depus in data de 16 noiembrie. Votul din Parlament a facut ca PNL sa acuze USR de blat cu PSD, in conditiile in care, simultan cu Iordache, plenul reunit al Parlamentului l-a votat pe senatorul USR George Dirca in functia de vicepresedinte al Consiliului Legislativ. Totusi, dupa cum vedem, guvernul PNL nu s-a obosit sa emita un punct de vedere asupra proiectului – nici macar negativ.

In 26 octombrie 2020 (deci la sase zile dupa presupusul blat USR-PSD), deputatul Tudor Benga si senatorii Florina Presada si Adrian Wiener – toti trei din Uniunea Salvati Romania – au depus la Camera Deputatilor proiectul de limitare la 3 ani a mandatului presedintelui Consiliului Legislativ.

Rostul pentru care USR-istii vor mandat de cinci ani pentru presedintele Consiliului Legislativ (si nu de patru, de exemplu) il reprezinta evitarea politizarii institutiei, prin suprapunerea mandatului peste un ciclu electoral.

Vedeti mai jos proiectul de lege si expunerea de motive:

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani