Grid star
eveniment

GUVERNUL ORBAN SCOATE OLTENIA DE PE HARTA – Olguta Vasilescu prezinta cifrele batjocurii: „Zero km de autostrada si de cale ferata modernizata, 4,3 km de drum expres... Olteniei i s-a alocat 0,07% din total” (Video)

Guvernul Orban batjocoreste Oltenia in mod inimaginabil, condamnand regiunea la o cumplita subdezvoltare din punctul de vedere al infrastructurii.

Strigatul de disperare a fost lansat miercuri, 2 decembrie 2020, de catre primarul municipiului Craiova, Olguta Vasilescu (foto), care a prezentat cifre concrete din PNRR (Planul National de Redresare si Rezilienta), pe care Executivul l-a facut public saptamana trecuta.

Acolo scrie clar ca regimul PNL nu va aloca niciun ban pentru constructia de autostrazi sau modernizarea de cai ferate, in timp ce drumurile exprese vor primi firimituri: doar 4,3 kilometri sunt prevazuti a fi construiti in Oltenia in 2021, din totalul de 631,9 km la nivel national.

Situatia este cu atat mai scandaloasa, a subliniat edilul PSD, cu cat Oltenia are doi ministri in cabinetul condus de Ludovic Orban: Ionut Stroe (deputat de Dolj si ministrul Tineretului si Sportului), respectiv Virgil Popescu (deputat de Mehedinti si ministrul Economiei). Niciunul dintre acestia n-au fost in stare sa se bata pentru regiunea lor de bastina.

Olguta Vasilescu a subliniat ca nu doar Craiovei ii sunt refuzate investitiile guvernamentale, ci si Targu-Jiului, chiar daca acolo este primar Marcel Romanescu, de la PNL.

Redam declaratiile Olgutei Vasilescu:

Este inadmisibil: ceva ce ar fi trebuit sa insemne reducerea diferentelor intre regiuni este, de fapt, scoaterea Olteniei de pe harta. Si vreau sa vin cu exemple concrete, ca sa intelegeti cu totii cam ce viziune de dezvoltare are actuala guvernare vizavi de regiunea noastra:

- zero kilometri de autostrada;

- zero kilometri de cale ferata modernizata;

- 4,3 km de drum expres din cei 631,9 km, cati sunt la nivelul intregii tari.

Va amintiti ca ni se tot dadea exemplul acela cu Clujul in campania electorala: cat este de dezvoltat si cum se va dezvolta in continuare. Pe ei se vede clar ca doar Clujul ii intereseaza.

As vrea sa ne intelegem foarte clar: nu este treaba noastra cum se dezvolta Clujul din fondurile pe care le are la dispozitie din bugetul local sau din fondurile care sunt puse la dispozitie pentru toata tara, pe principiul 'primul venit, primul servit' in ceea ce priveste fondurile europene. Aici discutam despre viziunea acestui guvern fata de dezvoltarea Romaniei la nivel guvernamental. Deci banii pe care ii aloca Guvernul prin PNRR (n.r. Planul National de Redresare si Rezilienta) pentru toate regiunile.

Stiti cat s-a alocat mai exact Olteniei din tot ceea ce primeste toata Romania? 0,07%. Stiti cat se aloca pentru sanatatea tuturor romanilor prin acest mecanism? 1,85 de miliarde de euro. Adica atat cat reprezinta modernizarea caii ferate Cluj-Napoca – Episcopia Bihor. Stiti cat se aloca pentru educatia din Romania (deci pentru cei 5 milioane de copii)? Suma de 1,05 miliarde de euro – cam cat se aloca pentru metroul de la Cluj. Stiti cat se aloca pentru toata cercetarea si inovarea din Romania? 270 de milioane de euro – mai putin decat inseamna drumul expres intre Chilieni si Chichis.

Dar haideti sa vedem exact cat se aloca Olteniei, vizavi de celelalte regiuni (Transilvania, Moldova, Muntenia):

- pentru toate aceste regiuni sunt prevazuti 662 km de autostrada; pentru regiunea Oltenia (tineti-va bine!): 0 km de autostrada;

- cale ferata (doar pentru regiunea Vest si Nord-Vest): 318 km, reprezentand 3,71 miliarde euro; pentru Oltenia: 0 km;

- drum expres: in restul tarii – 631,9 km (adica 2,3 miliarde euro); Oltenia: 4,3 km (adica 0,022 miliarde euro);

- Clujul ia 1,3 miliarde euro doar pentru metrou, in conditiile in care in aceasta tara sunt 41 de judete plus municipiul Bucuresti si se aloca pentru toata Romania 30,44 miliarde euro. Este inadmisibil asa ceva.

Am vazut ca se candideaza de catre cei de la PNL sub sloganul 'Dezvoltam Doljul, dezvoltam Oltenia'. Cum o dezvolta? Cum dezvolta aceasta regiune geografica, care pur si simplu este scoasa in afara hartii Romaniei? Pe care pur si simplu o condamna la subdezvoltare.

Si aici vreau sa va spun ca nu este vorba despre vreo penalizare a craiovenilor pentru votul pe care l-au dat la alegerile locale. Pentru ca in Targu Jiu este un primar din partea Partidului National Liberal (n.r. Marcel Romanescu). Si cu toate acestea, nici in judetul respectiv nu se aloca niciun euro pentru dezvoltare. Pur si simplu, urasc toata regiunea in ansamblul ei.

Si cred ca trebuie sa ne gandim foarte bine ceea ce vom face, sa ne indignam si sa oprim acest document strategic (n.r. PNRR). Pentru ca daca el ramane in aceasta forma, decalajele intre noi si celelalte regiuni se vor adanci si mai mult. De la Guvern este foarte clar ca asta isi doresc, este foarte clar ca au niste politicieni foarte slabi de la PNL in aceasta zona geografica. Pentru ca altfel vreau sa cred ca s-ar fi batut ca sa nu se intample acest lucru. (...)

Noi abia am luat cunostinta despre acest document, pentru ca saptamana trecuta l-au prezentat. Il vom ataca prin toate metodele posibile – inclusiv in Parlamentul Romaniei, prin parlamentarii pe care noi ii vom avea. Speram sa nu mai fie acest guvern, care efectiv uraste regiunea Oltenia, de saptamana viitoare, avand in vedere ca sunt alegeri. Dar noi cu certitudine ne vom bate sa nu ramana asa. (...)

Noi ne-am sufocat de nervi cand am luat la puricat acest document si ne-am gandit: oamenii astia au totusi doi ministri in Guvernul Romaniei (n.r. Ionut Stroe, ministrul Tineretului si Sportului, si Virgil Popescu, ministrul Economiei – deputati de Dolj, respectiv de Mehedinti). N-a observat niciunul ca zona asta nu primeste absolut nimic? N-a protestat niciunul dintre ei? Cum sa iesi in conferinta de presa cu presedintele Romaniei, cu majoritatea ministrilor, si sa-l prezinti ca pe ceva extraordinar, in conditiile in care tu acolo sa nu sesizezi ca nu ai niciun leu pentru regiunea ta, ca sa o dezvolti?”

Prezentam si mesajul cu care Olguta Vasilescu si-a insotit videoclipul postat pe Facebook:

Din cele 30,44 miliarde euro primiti de la UE ca fonduri de dezoltare a infrastructurii si pentru reducerea dezechilibrelor intre regiunile geografice, Oltenia primeste zero! euro pentru autostrazi si modernizari de cale ferata! Zero km de autostrada si zero km de cale ferata modernizata de la Orban pentru intreaga regiune Oltenia! Zero! Zero politicieni PNL avem din zona Oltenia! Mai au si tupeu sa vina cu sloganul: "Dezvoltam Oltenia!". Taxati-i la vot duminica! Zero voturi merita PNL pentru nesimtirea cu care ne-au tratat regiunea! Nu stati in casa! Indignati-va! Revoltati-va!

* Click aici pentru a vedea inregistrarea video a declaratiei

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani