Grid star
eveniment

ROMANII CASTIGA UN PIC MAI MULT – Salariul mediu net a trecut de 4.500 lei. Iata care sunt cele mai bine platite categorii (Document)

S-au marit salariile. In septembrie 2023, castigul salarial mediu brut a fost 7.350 lei, cu 92 lei (+1,3%) mai mare decat in august 2023. Castigul salarial mediu net a fost 4.593 lei, in crestere cu 62 lei (+1,4%) fata de luna august 2023.

Potrivit Institului National de Statistica, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (11.450 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (2.524 lei).

Septembrie 2023 comparativ cu Septembrie 2022

Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 14,7%, iar indicele castigului salarial real a fost 105,4%. Indicele castigului salarial real a fost 100,6% in luna septembrie 2023 fata de luna august 2023. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 230,9%, cu 1,3 puncte procentuale mai mare decat cel inregistrat in luna august 2023.

Septembrie 2023 comparativ cu August 2023

In luna septembrie 2023, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna august 2023, ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite sau pentru „Ziua petrolistului”), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte). Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net:

• cu 23,2% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului;

• intre 4,0% si 7,5% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei, prepararea si vopsirea blanurilor), telecomunicatii, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice;

• intre 2,5% si 3,5% in fabricarea produselor textile, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), fabricarea de mobila, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea bauturilor, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor.

Mai putini bani

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna august 2023 au fost determinate de acordarea in lunile precedente de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizarile de productie ori de incasarile mai mici (in functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.

Statistica pe sectorul bugetar

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net:

• cu 11,0% in extractia minereurilor metalifere;

• intre 4,0% si 6,0% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat;

• intre 1,0% si 2,0% in fabricarea altor mijloace de transport, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), colectarea si epurarea apelor uzate, captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea produselor din tutun, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale).

In sectorul bugetar , in luna septembrie 2023 s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta in invatamant (+4,3%, ca urmare a reluarii platii cu ora a cadrelor didactice), in sanatate si asistenta sociala (+2,3%), respectiv in administratia publica (+1,4%).

*Cititi aici datele INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani