Grid star
eveniment

EVALUAREA BNR PRIVIND PIATA MUNCII – Se fac mai putine angajari. Raportul se refera si la creditele acordate de banci

Banca Nationala a Romaniei face o tadiogarfie pe piata muncii. Evaluarea este din 8 noiembrie 2023. Astfel, datele recente arata o incetinire pronuntata a cresterii lunare a efectivului salariatilor din economie in iulie-august si mentinerea relativ stabila a ratei somajului, alaturi de descresterea vizibila in acest interval a dinamicii anuale a costului unitar cu forta de munca din industrie, de la un nivel insa deosebit de inalt atins in trimestrul II.

Totodata, potrivit sondajelor de specialitate, intentiile de angajare pe orizontul foarte scurt de timp si-au accentuat usor scaderea in octombrie fata de trimestrul III, iar deficitul de forta de munca raportat de companii pentru ultimul trimestru al anului si-a corectat in mare masura cresterea din intervalul precedent, pe seama evolutiilor din industrie si servicii.

Mai putini bani

Sunt date si cu privire la creditele acordate de banci. Astfel, creditul acordat sectorului privat si-a accentuat scaderea de ritm in septembrie, la 4,5 la suta, de la 5,5 la suta in august, in contextul unui declin amplu consemnat de dinamica componentei in valuta, contrabalansat doar in mica masura ca impact de reaccelerarea usoara a cresterii creditului in lei.

Totodata, ponderea componentei in lei in creditul acordat sectorului privat si-a stopat totusi ascensiunea in septembrie, la 68,1 la suta, pe fondul efectului statistic al evolutiei cursului de schimb leu/euro.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani