Grid star
eveniment

IMPOZIT MARIT PENTRU CEI CARE NU AU INCHEIAT ASIGURAREA OBLIGATORIE A LOCUINTELOR – Proiect in Senat: Se inlocuiesc amenzile, care oricum nu s-au dat: "Majorare cu 20%, care se va aplica automat” (Document)

Romanii care nu au incheiat asigurarea obligatorie a locuintelor ar putea plati un impozit mai mare. Potrivit unui proiect de lege aflat in Senat, se propune eliminarea amenzii pentru persoanele fizice, urmand ca in cazul acestora sa se aplice o majorare a impozitului pe locuinta cu 20%.

Initiatorii arata ca incepand cu 2008, Romania a reglementat asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor. Potrivit acestei legi, suma asigurata ce poate fi acordata este echivalentul in lei, la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data incheierii contractului de asigurare obligatorie a locuintei:

a) 20.000 euro, pentru fiecare locuinta de tip A;

b) 10.000 euro, pentru fiecare locuinta de tip B.

Doar 20% din populatie are locuintele asigurate obligatoriu

Potrivit reprezentantilor Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), doar 20% din populatie are locuintele asigurate obligatoriu. In prezent, la nivelul lunii ianuarie 2023, sunt asigurate 1.850.373 locuinte, se arata in nota de fundamentare:

"Din aceste considerente, este evident ca se impune analizarea modificarii prevederilor legislative pentru a se asigura respectarea legii, cu atat mai mult in contextul cutremurelor din Turcia, Siria si Romania (Vrancea si Gorj). Avand in vedere ca amendarea persoanelor fizice nu a functionat, nefiind aplicata nicio macar o amenda din 2008, propunem eliminarea amenzii pentru persoanele fizice, urmand ca in cazul acestora sa fie doar o majorare a impozitului pe locuinta cu 20%, care se va aplica automat.

Stimulent financiar

De asemenea, propunem ca aplicarea sanctiunilor contraventionale persoanelor juridice sa nu mai fie realizata de catre primari, ci de catre persoane desemnate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

De asemenea, propunem acordarea unui stimulent fiscal persoanelor fizice care incheie o asigurare facultativa, avand in vedere ca potrivit legii, incheierea unei asigurari facultative implica in mod obligatoriu si incheierea unei asigurari obligatorii”.

*Cititi aici Nota de fundamentare

*Cititi aici Proiectul de lege

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani