Grid star
analize

Inaltarea Romaniei

Dupa multi ani de stradanii, savantii Asociatiei pentru Studii si Prognoze Economico-Sociale (ASPES), dupa nenumarate dezbateri cu oameni de specialitate, au elaborat un amplu studiu care poate deveni un adevarat proiect de tara. Conform acestuia, pana in 2040, Romania poate deveni un model economic in Uniunea Europeana. Si nu numai. In doua demersuri editoriale anterioare, am prezentat succint, mai intai punctele slabe ale Romaniei si apoi punctele tari. Acum, inspirat de acest amplu studiu, care are nu mai putin decat 667 de pagini, voi incerca sa sintetizez solutiile. Nu e usor. Dar incerc sa sensibilizez opinia publica si clasa politica.

Ne aflam asadar in prezenta unei incercari exceptionale de configurare ale elementelor unui model de dezvoltare durabila consolidata. O dezvoltare care, aparent, merge in toate directiile. In realitate, proiectia are drept tinta domenii prioritare, a caror valorificare poate relansa Romania. Romania poate ajunge efectiv in situatia de a deveni unul dintre statele cele mai puternic dezvoltate din punct de vedere economic din Europa. Urmand acelasi model, voi incerca sa sintetizez cat pot de mult transformarile pe care autorii acestui studiu, cei mai calificati savanti din domeniu, le preconizeaza.

-Extractia si valorificarea zacamintelor de petrol. Si evident, extractia si valorificarea in folos national a zacamintelor de gaze naturale. Valorificarea presupune revigorarea unor ramuri industriale si poate avea drept consecinta dezvoltarea altor industrii care depind de productia de petrol si de gaze naturale.

-Extractia de carbune si de alte minereuri pe care Romania le are din belsug. Prelucrarea acestora de catre industria nationala, astfel incat sa nu fie sub nicio forma exportate sub forma bruta.

-O dezvoltare exponentiala a productiei bunurilor de consum.

-Productia de bunuri de capital. Acest gen de produse, destinate in exclusivitate procesului investitional se realizeaza indeosebi industriei constructoare de masini, in cadrul careia cele mai reprezentative ramuri sunt reprezentate de masini si echipamente, masini si aparate electrice, constructii metalice si produse din metal

-Dezvoltarea industriilor viitoare le Romaniei. Presupune robotizarea, biotehnologizarea in sensul utilizarii de tehnica si productie a microorganismelor, culturilor de celule vegetale si animale pentru productia de substante utile. Dezvoltarea nanotehnologiei a inteligentei artificiale, a tehnologiei informatiilor si a comunicatiilor, pregatirea si utilizarea activitatii industriale submarine, precum si digitalizarea activitatilor in societate.

-Relansarea si fortificarea sectoarelor IMM-urilor, care este determinanta pentru dezvoltarea sustenabila a economiei in orizontul anului 2040.

Ma opresc aici. Sunt sute si sute de alte obiective identificate de savantii care au elaborat acest studiu. Este imposibil ca amploarea acestei cercetari sa poate fi cuprinsa in doar trei editoriale. Ii atentionez pe toti cei interesati ca au posibilitatea sa-si procure aceasta lucrare si sa o cerceteze cu multa atentie. Oamenii de stiinta din Romania, in frunte cu profesor doctor Constantin Bostina si cu sprijinul Bancii Nationale a Romaniei ne ofera o sansa rara in istorie. Haideti sa o valorificam! Ii invit pe oamenii politici, pe sefii partidelor sa ia in calcul acest studiu si sa-l transforme intr-un adevarat proiect pentru dezvoltarea si afirmarea Romaniei. Un proiect de tara!

sursa: corectnews.com

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani