Grid star
eveniment

INTERZICEREA IMPORTURILOR DE GAZE DIN RUSIA – Cancelarul german, avertisment pentru Putin

UPDATE 16.40: Anuntul Berlinului

Berlinul nu va impune un embargo imediat asupra energiei ruse, in ciuda atrocitatilor din Ucraina, declara ministrul german al economiei, Robert Habeck, potrivit digi 24, care citeaza BBC. Habeck a precizat insa ca cea mai mare economie a Uniunii Europene lucreaza pentru a opri importurile de energia din Federatia Rusa.

Stirea initiala

Uniunea Europeana ar trebui sa ia in considerare interzicerea importurilor de gaze din Rusia, a declarat ministrul german al apararii Christine Lambrecht, potrivit digi 24, care citeaza BBC.

Declaratia acesteia vine dupa ce au iesit la iveala informatii si imagini ingrozitoare ale masacrului din orasul ucrainean Bucha, care au atras un val de reactii ale liderilor lumii care au condamnat aceste atrocitati. La randul sau, cancelarul german Olaf Scholz a declarat ca Putin si sustinatorii sai vor "simti consecintele” actiunilor lor.

Importurile Uniunii Europene


In 2020, UE a importat 58% din energia consumata, deoarece productia proprie a satisfacut doar 42% din nevoile sale.

Potrivit Eurostat, mixul energetic al UE in 2020 a constat din 35% petrol si produse petroliere, 24% gaze naturale, 17% surse regenerabile, 13% energie nucleara si 11% combustibili fosili soli . Rusia este principalul furnizor al UE de gaze naturale, petrol si carbune, care sunt principalele produse energetice din mixul energetic al UE. In 2020, importurile din aceasta origine au satisfacut 24% din nevoile energetice ale UE.
Gazul natural, un combustibil major pentru productia de energie electrica si incalzire in UE, a fost combustibilul cu cea mai mare expunere la importurile din Rusia. In 2020, UE a primit 46% din importurile sale de gaze naturale de la acest furnizor, satisfacand 41% din energia bruta disponibila derivata din gaze naturale. 
Titeiul, o marfa esentiala pentru productia de combustibili de transport si industria petrochimica, a fost familia de combustibili cu cea de-a doua cea mai mare expunere la importurile din Rusia. In 2020, UE s-a bazat pe acest furnizor pentru 26% din importurile sale de titei, care a satisfacut 37% din nevoile energetice ale UE. 
In cele din urma, combustibilii fosili solizi (cum ar fi carbunele) au avut cea mai mica dependenta de import fata de Rusia, care a furnizat 19% din utilizarea UE de combustibili fosili solizi. In 2020, UE a importat 53% din carbune din aceasta tara, care a reprezentat 30% din consumul de carbune al UE. 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani