Grid star
eveniment

LEGEA LUI GORGHIU, ADOPTATA – Initiativa presedintelui Senatului vizeaza modificarea Codului muncii si are prevederi pentru parinti. Avizele primite (Document)

Proiectul de lege semnat, printre altii, si de presedintele Senatului, Alina Gorghiu (foto) care prevede ca salariatii care au in intretinere copii in varsta de pana la 8 ani sa beneficieze, la cerere, de 4 zile pe luna munca la domiciliu/ telemunca, cu exceptia situatiilor in care locul de munca nu o permite, a fost adoptat de Senat. Camera Deputatilor este forul decizional.

Consiliul Economic si Social si Consiliul Legislativ au aprobat favorabil propunerea, la fel si Comisia de buget. Unda verde a primit initiativa legislativa si de la Comisia pentru drepturile omului, Comisia pentru antreneporiat. Comisia pentru munca a avizat cu amendamente.

Initiatorii fac referire la Directiva (UE) 2019/1158 a Parlamentului European si a Consiliului din 20 iunie 2019 privind echilibrul dintre viata profesionala si cea privata a parintilor si ingrijitorilor, care prevede ca "statele membre iau masurile necesare pentru a se asigura ca lucratorii cu copii de pana la o anumita varsta, de cel putin opt ani, precum si ingrijitorii, au dreptul de a solicita formule flexibile de lucru in scopuri de ingrijire”.

"In state precum Suedia se introduce posibilitatea formulelor flexibile de lucru, prin acestea intelegandu-se, de asemenea, si munca de la domiciliu/ telemunca pentru parintii care au in ingrijire minori cu varsta sub 8 ani, precum si posibilitatea de a-si reduce timpul de munca cu 25%, cu o reducere proportionala a veniturilor salariale. Legislatie similara exista si in Austria, unde salariatii parinti care au in ingrijire copii in varsta de pana la 8 ani isi pot reduce programul de lucru cu pana la 20%, acestia beneficiind si de o protectie aditionala impotriva concedierii/ demiterii”, se arata in expunerea de motive.

Munca la domiciliu

Prin urmare, potrivit initiatorilor, posibilitatea realizarii activitatii de munca la domiciliu/telemunca reprezinta o masura speciala care vine in sprijinul parintilor care au in ingrijire copii in varsta de pana la 8 ani si faciliteaza concilierea vietii profesionale si a vietii de familie. Totodata, vine in sprijinul parintilor in ceea ce priveste sansele pe piata muncii, egalitatea de tratament la locul de munca si promovarea unui nivel ridicat al ocuparii fortei de munca.

Propunerea legislativa stabileste, de asemenea, faptul ca cererea prevazuta pentru realizarea activitatii de munca la domiciliu/telemunca trebuie sa fie insotita de o declaratie pe propria raspundere a celuilalt parinte sau a reprezentantului legal, din care sa rezulte ca, pentru aceeasi perioada, acesta nu a solicitat munca la domiciliu/telemunca.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani