Grid star
eveniment

IOHANNIS A SEMNAT PENTRU MUNCA DE ACASA – Presedintele a promulgat legea Alinei Gorghiu. Sunt prevederi pentru parintii cu copii (Document)

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea initiata de actualul ministru al Justitiei, Alina Gorghiu, cu privire la munca la domiciliu. Astfel, la cerere, salariatii care au in intretinere copii in varsta de pana la 11 ani beneficiaza de 4 zile pe luna de munca la domiciliu sau in regim de telemunca, cu exceptia situatiilor in care natura sau felul muncii nu permite desfasurarea activitatii in astfel de conditii. Varsta stipulata in proiectul de lege era de 8 ani, insa a fost marita la 11 ani.

In situatia in care ambii parinti sau reprezentati legali sunt salariati, cererea va fi insotita de o declaratie pe propria raspundere a celuilalt parinte sau reprezentant legal, din care sa rezulte faptul ca, pentru aceeasi perioada, acesta nu a solicitat concomitent desfasurarea activitatii in regim de munca la domiciliu sau telemunca. Legea mai prevede ca salariatii au obligatia sa dispuna de toate mijloacele necesare indeplinirii atributiilor care le revin potrivit fisei postului.

Directiva UE

Initiatorii au facut referire in expunerea de motive la Directiva (UE) 2019/1158 a Parlamentului European si a Consiliului din 20 iunie 2019 privind echilibrul dintre viata profesionala si cea privata a parintilor si ingrijitorilor, care prevede ca „statele membre iau masurile necesare pentru a se asigura ca lucratorii cu copii de pana la o anumita varsta, de cel putin opt ani, precum si ingrijitorii, au dreptul de a solicita formule flexibile de lucru in scopuri de ingrijire”.

Potrivit acestora, in state precum Suedia se introduce posibilitatea formulelor flexibile de lucru, prin acestea intelegandu-se, de asemenea, si munca de la domiciliu/ telemunca pentru parintii care au in ingrijire minori cu varsta sub 8 ani, precum si posibilitatea de a-si reduce timpul de munca cu 25%, cu o reducere proportionala a veniturilor salariale:

"Legislatie similara exista si in Austria, unde salariatii parinti care au in ingrijire copii in varsta de pana la 8 ani isi pot reduce programul de lucru cu pana la 20%, acestia beneficiind si de o protectie aditionala impotriva concedierii/ demiterii”.

 

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani