Grid star
analize

Iohannis – un european de paie

Un editorial de Cornel Nistorescu

Audienta lui Iohannis in Uniunea Europeana (ca de restul lumii n-are rost sa mai vorbim!) este mai mica decit chiar cea din Romania. La noi mai pot fi mobilizati niste unii. Daca ii excludem pe liberalii din Parlamentul European care s-au facut a-l asculta cu gura cascata, interesul pentru produsele gindirii sale sunt foarte mici. 

Parlamentarii europeni n-au participat nici macar din curiozitate, semn ca nu au a se astepta la nimic. Al nostru presedinte a mai vorbit in urma cu cinci ani. Ce idei a lansat atunci? Ce critici a formulat? Zero!
Imi aduc aminte de o intilnire a mea cu niste jurnalisti incepatori. Le-am spus atunci ca ziaristica presupune si critica, nu numai stiri de complezenta. Si i-am invitat sa scrie si cu asemenea accente critice. Ce credeti ca au facut? Mi-au propus o notita despre coliviile deteriorate din parcul municipal. Atit. Cam asa si Iohannis la Parlamentul European.
As vrea sa va ilustrez "mobilizatorul sau discurs” si accentele sale critice cu trei dintre ideile sale formulate ca niste limbi pe mina comisarilor si a presedintei actualei Comisii Europene.
"Cum poate Uniunea sa isi proiecteze si mai mult atractivitatea in exterior?” Aceasta este o alta intrebare-cheie care trebuie abordata atunci cand privim spre viitorul nostru. Cum putem ramane atractivi ca Uniune?” s-a intrebat ginditorul Iohannis.
Tot el a raspuns ca Marius Chicos Rostogan:
-"De aceea, trebuie sa ne intensificam eforturile de deschidere la nivel mondial catre Africa, Asia-Pacific si America Latina”.
A doua perla rostita si sustinuta fara acoperire (adica pe cont propriu) a fost: 
"Nu exista nicio indoiala ca masuri precum cele discutate in legatura cu Votul cu Majoritate Calificata in domenii specifice ale politicii externe si de securitate pot fi luate fara redeschiderea Tratatelor”.
Si ca sa explice valul de zvonuri imprastiate tot de ai lui prin tara natala a mai adaugat catre putinii jurnalisti prezenti (mai mult romani).
A precizat ca "ar fi inadmisibil”, dupa alegerile europene, ca nicio pozitie de nivel inalt din cadrul UE sa nu fie ocupata de o persoana "din noile state membre, adica din partea de est”.
"Cred ca in 2019 s-a gresit. Toate pozitiile relevante au fost ocupate de persoane foarte competente, nu asta e discutia, din vechea Europa, si este unul din motivele pentru care foarte multi europeni se considera putin lasati deoparte. Este o eroare si sper ca, de data aceasta, aceasta eroare sa nu se mai produca. Ar fi bine pentru Uniune sa se inteleaga ca alegerea acestui leadership trebuie sa se faca si tinand cont de criteriul regional”.
Numai ca n-a zis:
-"Frati europeni, ia uitati-va la mine! Nu sunt bun de o functie?”.

Dar n-a zis-o cu voce tare pentru ca erau mai multi de-ai nostri si nu avea cine sa-l bage in seama.
Pe linga toata vorbaria, a mai rostit si o fraza de complezenta. Adica o minciuna:
-"In pofida opiniilor unora, suntem mai puternici acum decat eram acum cinci ani. Am dat dovada de o unitate remarcabila in, probabil, cele mai dificile circumstante cu care a trebuit sa ne confruntam ca Uniune”.
Sala goala si goliciunea discursului prezidential ilustreaza pe deplin pozitia Romaniei in cadrul Uniunii Europene. Sau, mai corect spus, inexistenta ei.

Preluare de pe Cotidianul.ro

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani