Grid star
analize

Un ultimatum care spune multe

Surprinzatoare una dintre conditiile ultimative puse de reprezentantii PSD in ceea ce priveste formarea viitorului Guvern. Acestia au afirmat, iar Ciolacu a intarit, ca, dupa caderea Guverului Orban, nu vor accepta un premier liberal. In aceasta situatie, ce ar trebui sa faca Iohannis?

Sa pornim de la premiza, poate gresita, dar acceptabila teoretic, ca nu exista un blat intre Ciolacu si Iohannis. Sa luam de dragul demonstratiei de bune cateva dintre afirmatiile facute ieri. Daca PSD e decis sa-si duca pana la capat avertismentul ultimativ, atunci rezulta ca presedintele Klaus Iohannis e cu mainile legate. El nu-l mai poate nominaliza din nou pe Ludovic Orban, atata timp cat acesta e membru PNL. Nu poate de asemenea nominaliza vreun alt reprezentant al acestui partid. Ar trebui, pentru desemnare, sa se uite in alta parte. Dar unde s-ar putea uita? La USR? Pare exclus. La PMP? E si mai exclus. Singura optiune care ii ramane este o persoana din afara clasei politice. Un fel de tehnocrat. Un altfel de Ciolos.

Numai ca, iata, cu o asemenea oferta vine si PSD-ul. Care a anuntat ca la consultari va propune o personalitate din afara PSD. Si este de presupus ca, daca e din afara PSD, acea personalitate nu este nici membru al vreunul alt partid.

Klaus Iohannis trebuie sa se conformeze. Sau, la limita, sa incerce sa traga de timp si sa-l mentina in functie pe Orban doi si jumatate, ignorand pur si simplu motiunea de cenzura, care va conduce a caderea Guvernului. La randul sau insa, Orban are toate motivele sa fie disperat. Si extrem de nervos. Pentru ca este intre ciocan si nicovala. Opozitia il alunga constitutional din Palatul Victoria. Iar presedintele nu da semne ca il apara. Dimpotriva. Tocmai i-a dat zilele trecute un branci legat de racolarea primarilor de la PSD. In aceste conditii, agatandu-se cu dintii de scaun, Orban trage ultimul cartus. Se adreseaza Curtii Constitutionale, pentru a reclama un conflict de interese. Dar este un glont orb. Chiar daca nu exista un precedent in acest sens, Constitutia nu interzice sub nicio forma, nici in textul legii si nici in spiritul ei, utilizarea instrumentului motiunii de cenzura intr-o sesiune extraordinara.

Iar acum, daca ne intoarcem la mai vechea noastra banuiala de blat politic intre Iohannis si Ciolacu, am putea sa ajungem la concluzia ca, in prealabil, s-a convenit pentru nominalizarea unui nou premier din afara partidelor politice, care sa formeze un Guvern in urma unei negocieri cu toate partidele parlamentare. Care ar putea fi un Guvern de uniune nationala.

Sursa: Corectnews.com

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani