Grid star
criptomonede

ISRAELUL INSTITUIE RESTRICTII MAI SEVERE PENTRU PLATILE IN NUMERAR – Banca Centrala a testat recent fezabilitatea introducerii shekelului digital

Autoritatile din Israel au instituit luni, 1 august, restrictii suplimentare privind platile in numerar, cu scopul de a combate activitatile ilegale si de a stimula platile digitale in tara. Astfel, platile cash au fost limitate la 6.000 de shekeli israelieni (NIS), echivalentul a 1.760 dolari americani, pentru tranzactii comerciale si 15.000 NIS, respectiv 4.400 dolari in tranzactii personale. In mai, Banca Israelului a dezvaluit planurile sale pentru un "shekel digital”, mentionand ca exista un sprijin puternic pentru continuarea cercetarilor privind CBDC (Central Bank Digital Currency).

Gilda Popa

Banca centrala a Israelului a anuntat, in iunie, ca testeaza fezabilitatea unei monede digitale a bancii centrale (CBDC) pentru comertul cu amanuntul, in colaborare cu Autoritatea Monetara din Hong Kong si Laboratorul de inovare al Bancii Reglementelor Internationale (BRI), a relatat Reuters la acel moment. Testul a fost securizat cibernetic, iar in modelul propus, intermediarii nu vor avea nicio expunere financiara din partea clientilor care detin sau transfera CBDC, ceea ce duce la reducerea riscului si a costurilor, au spus oficialii Bancii Israelului.

Asa-numitul "proiect Sela”, condus de centrul din Hong Kong al BIS Innovation Hub, este planificat sa inceapa in al treilea trimestru al anului 2022, iar constatarile vor fi publicate pana la sfarsitul anului.

"Crearea unui sistem de plati eficient, care va creste concurenta pe piata de plati, este una dintre principalele motivatii pe care le-am identificat pentru o posibila emitere a unui shekel digital – un CBDC israelian”, a declarat viceguvernatorul Bancii Israelului, Andrew Abir, intr-un comunicat transmis in iunie 2022.

Banca Israelului si-a intensificat cercetarea si pregatirea pentru posibila emitere a unui sekel digital pentru a crea un sistem de plati mai eficient, dupa ce a luat in considerare pentru prima data emiterea unui CBDC la sfarsitul anului 2017.

Platile in numerar si stocarea banilor cash, limitate in Israel

In paralel, din ianuarie 2019, intreprinderile si consumatorii israelieni au fost supusi unor limitari privind platile in numerar, in conformitate cu Legea pentru reducerea utilizarii numerarului. Aceasta are scopul de a stimula platile digitale, permitand autoritatilor sa urmareasca mai usor evaziunea fiscala, activitatea de pe piata neagra si spalarea banilor.

Se asteapta ca noile reguli instituite luni, 1 august, sa fie urmate de restrictii suplimentare in viitor, si anume interzicerea stocarii a peste 200.000 sekeli, echivalentul a 58.660 dolari in numerar, la resedintele private ale israelienilor, relateaza CoinTelegraph.

Tamar Bracha, din cadrul Autoritatii Fiscale din Israel (ITA), a declarat recent pentru Media Line ca limitarea utilizarii numerarului va face sa creasca dificultatea activitatii criminale.

"Scopul este de a reduce fluxul numerarului pe piata, in principal pentru ca organizatiile criminale tind sa se bazeze pe numerar”, a declarat acesta.

Intre timp, noile limite impuse tranzactiilor cu numerar dur au fost vazute de unii ca un semn bun pentru adoptarea viitoare a criptomonedei in tara.

Analist: "Israelul nu este nici prima, nici ultima tara care introduce astfel de restrictii”

Pe 30 iulie, influencerul Crypto Lark Davis le-a spus celor 1 milion de urmaritori pe Twitter ca Israelul nu este nici prima, nici ultima tara care introduce astfel de restrictii si a profitat de ocazie pentru a face referire la Bitcoin in postarea sa.

Intre timp, investitorul strategic Lyn Alden, fondatorul Lyn Alden Investment Strategy a spus ca tendinta"„va continua probabil in alte tari in timp”.

Israel este, de asemenea, in proces de creare a unui cadru de reglementare ce vizeaza activele digitale. In timpul Conferintei anuale Israel Crypto din mai 2022, Jonathan Shek de la Oz Finance a dezvaluit ca autoritatile financiare din Israel au pregatit un cadru de reglementare cuprinzator si holistic pentru activele digitale.

Desi nu a dat o data exacta, Shek a precizat ca va veni in viitorul apropiat, deoarece guvernul israelian era dornic sa stimuleze cresterea industriei cripto in acest stat, daca se face intr-un mod responsabil.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani