Grid star
eveniment

Lege pentru impozite mai mici: Ciolacu a semnat. Iata cui i se aplica (Document)

Guvernul condus de Marcel Ciolacu (foto dreapta, langa presedintele interimar Ilie Bolojan) a adoptat proiectul de lege privind ratificarea Conventiei intre Romania si Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord pentru eliminarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pe castiguri de capital si prevenirea evaziunii fiscale si a evitarii platii impozitelor. In cazul dividendelor, cota de impozit prevazut de noua conventie a scazut la 5% fata de 10%, in cazul dobanzilor, cota de impozit a scazut la 3% fata de 10%, iar in cazul redeventelor, cota de impozit a scazut la 3% fata de 10%.

Textul noii conventii, care o inlocuieste pe cea din 1975, este in concordanta cu legislatia din Romania, cu modelul de conventie pentru eliminarea dublei impuneri al Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), cu planul de combatere a erodarii bazei fiscale si de transfer al profiturilor (planul BEPS) adoptat de OCDE in 2016 si cu prevederile Acordului comercial si de cooperare dintre Uniunea Europeana si Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.
Potrivit Executivului, noua conventie cuprinde o prevedere anti-abuz conform careia acest instrument juridic nu creeaza oportunitati in avantajul unor rezidenti ai statelor terte privind neimpozitarea sau impozitarea mai redusa a veniturilor acestora, ca urmare a evaziunii fiscale sau a evitarii platii impozitelor, inclusiv prin intermediul unor aranjamente financiare care au ca scop obtinerea beneficiilor prevazute in conventie.
Una din noutati se regaseste la articolul referitor la "sediul permanent”, fiind introduse doua noi paragrafe prin care sunt descrise circumstantele in care o intreprindere este strans legata de alta, precum si o prevedere care sa impiedice fragmentarea unei operatiuni economice unitare in mai multe operatiuni mici, pentru care s-ar putea sustine ca fiecare dintre acestea reprezinta activitate de natura pregatitoare sau auxiliara, care nu ar genera sediu permanent.

Prevederi privind profitul

Profiturile realizate de un santier de constructii sau un proiect de constructii sau instalare se vor impune in statul in care se desfasoara activitatea numai in cazul in care aceasta activitate se desfasoara pe o perioada de mai mare de 12 luni.
Profiturile realizate de un rezident al unui stat contractant din exploatarea in trafic international a navelor sau aeronavelor sunt impozabile numai in acel stat. De asemenea, se includ in aceste profituri si cele obtinute din inchirierea unei nave nude sau aeronave, precum si cele din folosirea, intretinerea sau inchirierea containerelor folosite pentru transportul bunurilor sau marfurilor, cand astfel de operatiuni sunt efectuate in legatura cu exploatarea navelor si aeronavelor in trafic international.

Dividendele

In cazul dividendelor, cota de impozit prevazut de noua conventie a scazut la 5% fata de 10%; in cazul dobanzilor, cota de impozit a scazut la 3% fata de 10%, iar in cazul redeventelor, cota de impozit a scazut la 3% fata de 10%.
Prin noua conventie se reglementeaza si impozitarea veniturilor sub forma de salarii si pensii, a veniturilor obtinute de membrii consiliilor de administratie, de salariati aflati in functii publice, de studenti, practicanti, artisti de spectacol si sportivi, precum si a veniturilor obtinute din castiguri de capital. Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere si adoptare Parlamentului. 

>>Proiectul de lege

>>Expunerea de motive

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani