Grid star
eveniment

LEGE PENTRU MEDICII NEVACCINATI – Premierul demis vrea sa ii oblige: Testare obligatorie din propriul buzunar

Cadrele medicale care nu s-au vaccinat sau nu au trecut prin boala ar putea fi obligate sa sa testeze pe banii proprii daca Parlamentul va adopta proiectul de lege anuntat joi, 14 octombrie 2021, de premierul demis, in prezent interimar, Florin Citu.


Potrivit acestuia, angajatii care nu sunt vaccinati sau nu au trecut prin boala, din sistemul de sanatate public si privat, vor trebui sa se testeze pe banii proprii:

"Este un proiect de lege pe care il depunem astazi in Parlamentul Romaniei”.

Iata declaratia lui Florin Citu:

"Alaturi de membri din guvern, Kelemen Hunor, Cseke Attila si Lucian Bode am semnat un proiect de lege pe care il vom depune in Parlamentul Romaniei. Pe scurt, persoanele, angajatii care nu sunt vaccinati sau si nu au trecut prin boala, din sistemul de sanatate public si privat, vor trebui sa se testeze pe banii proprii. Este un proiect de lege pe care il depunem astazi in Parlamentul Romaniei, si cei din IGSU si Aviatie. Aceasta propunere a venit de la domnul ministru Bode. Acest proiect de lege este astazi depus. Daca nu am fi avut motiunea de cenzura saptamana trecuta, am fi avut acest proiect de lege aprobat in sedinta de guvern si apoi transmis Parlamentului in procedura de urgenta”.

Proiectul Ministerului Sanatatii

Ministerul Sanatatii (MS) a pus in dezbatere publica in urma cu cateva zile Proiectul de lege privind stabilirea unor masuri in domeniul sanitar, pe perioada starii de alerta, pentru personalul din cadrul unor unitati publice si private. Florin Citu nu a precizat daca aceasta este forma care urmeaza sa fie depusa in Parlament, sau au fost facute modificari.

Potrivit propunerii MS, personalul este obligat sa prezinte certificat digital al UE privind COVID-19, in vederea atestarii indeplinirii uneia din urmatoarele conditii:

a) vaccinare impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;
b) se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2;
c) rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat in conditiile stabilite prin ordin al ministrului sanatatii:

Costul testarii, din buzunarul cadrelor medicale

"Costurile privind activitatea de testare impotriva virusului SARS-CoV-2 sunt suportate de catre personalul din cadrul unitatilor publice.
Prin exceptie, pentru personalul din cadrul unitatilor publice care face dovada unor afectiuni care reprezinta contraindicatie la vaccinare, activitatea de testare se organizeaza, cu suportarea costurilor, de catre angajator”

Conducerea unitatilor publice si private ia masurile necesare in vederea verificarii certificatelor digitale al UE privind COVID-19 prin intermediul aplicatiei mobile ‘Check DCC’, precum si in vederea interzicerii accesului la locul de munca a personalului care nu indeplineste una din conditiile prevazute la art. 1 alin. (1) (adica vaccinare, testare sau trecerea prin boala-n.r.).
In situatia prevazuta la alin. (1), contractele in baza carora isi desfasoara activitatea personalul din unitatile publice si private se suspenda de drept, pe o perioada de 30 de zile.
Suspendarea inceteaza la data la care personalul prezinta certificat digital al UE privind COVID-19”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani