Grid star
eveniment

LEGE PENTRU PARINTII CU COPII PANA IN 8 ANI – Presedintele Senatului a semnat proiectul privind munca la domiciliu. Iata prevederile (Document)

Presedintele Senatului, Alina Gorghiu (foto centru), a semnat, alaturi de alti parlamentari, proiectul de lege pentru completarea Codului muncii. Este vorba despre posibilitatea de a munci de acasa pentru o anumita categorie de parinti.

Concret, initiativa legislativa propune ca salariatii care au in intretinere copii in varsta de pana la 8 ani sa beneficieze, la cerere, de 4 zile pe luna munca la domiciliu/ telemunca, cu exceptia situatiilor in care locul de munca nu o permite. Initiatorii fac referire la Directiva (UE) 2019/1158 a Parlamentului European si a Consiliului din 20 iunie 2019 privind echilibrul dintre viata profesionala si cea privata a parintilor si ingrijitorilor, care prevede ca "statele membre iau masurile necesare pentru a se asigura ca lucratorii cu copii de pana la o anumita varsta, de cel putin opt ani, precum si ingrijitorii, au dreptul de a solicita formule flexibile de lucru in scopuri de ingrijire”.

"In state precum Suedia se introduce posibilitatea formulelor flexibile de lucru, prin acestea intelegandu-se, de asemenea, si munca de la domiciliu/ telemunca pentru parintii care au in ingrijire minori cu varsta sub 8 ani, precum si posibilitatea de a-si reduce timpul de munca cu 25%, cu o reducere proportionala a veniturilor salariale. Legislatie similara exista si in Austria, unde salariatii parinti care au in ingrijire copii in varsta de pana la 8 ani isi pot reduce programul de lucru cu pana la 20%, acestia beneficiind si de o protectie aditionala impotriva concedierii/ demiterii”, se arata in expunerea de motive.

Declaratie pe propria raspundere

Prin urmare, potrivit initiatorilor, posibilitatea realizarii activitatii de munca la domiciliu/telemunca reprezinta o masura speciala care vine in sprijinul parintilor care au in ingrijire copii in varsta de pana la 8 ani si faciliteaza concilierea vietii profesionale si a vietii de familie. Totodata, vine in sprijinul parintilor in ceea ce priveste sansele pe piata muncii, egalitatea de tratament la locul de munca si promovarea unui nivel ridicat al ocuparii fortei de munca.

Propunerea legislativa stabileste, de asemenea, faptul ca cererea prevazuta pentru realizarea activitatii de munca la domiciliu/telemunca trebuie sa fie insotita de o declaratie pe propria raspundere a celuilalt parinte sau a reprezentantului legal, din care sa rezulte ca, pentru aceeasi perioada, acesta nu a solicitat munca la domiciliu/telemunca.

Iata expunerea de motive:

Iata proiectul de lege:

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani