Grid star
eveniment

LEGE PENTRU PROFESIILE LIBERALE – Parlamentul decide daca persoanele care exercita activitati economice independente isi pot continua activitatea fara a le fi afectat dreptul la indemnizatia lunara pentru cresterea copilului (Document)

UPDATE

 

Votul a fost amanat pentru luni, 18 februarie 2024.

 

 

Senatul are pe ordinea de zi a sedintei de marti, 13 februarie 2024, propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si modificarea Legii 72/2016 privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilorInitiativa legislativa stipuleaza ca persoanele care exercita activitati economice independente isi pot continua activitatea in perioada in care incaseaza indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, lucru care nu este posibil in prezent.

Initiatorii, mai multi parlamentari PNL, printre care si senatorul Daniel Fenechiu (foto), arata ca profesiile si meseriile liberale, precum si persoanele care realizeaza venituri din activitati independente, cum ar fi persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale sau intreprinderile familiale se afla intr-o situatie diferita de cea a salariatilor, ceea ce inseamna ca legiuitorul trebuie sa se asigure ca ambele categorii sunt protejate in aceeasi masura de lege. Fata de salariatul care isi desfasoara activitatea in baza unui contract de munca, persoana care realizeaza activitati economice independente isi gestioneaza atat drepturile, cat obligatiile sale, fiind asimilata unui antreprenor: 

“In realitate, cresterea unui copil poate deveni un obstacol in cazul profesionistilor liberi, deoarece, de lege lata, acestia trebuie sa-si suspende activitatea profesionala, incheind toate proiectele pendinte pe care le desfasoara. Acest lucru creeaza multe neajunsuri practice, fiindca profesia liberala implica o conduita proactiva, chiar si in momente de concediu. Firesc este ca aceste persoane, daca doresc, sa aiba posibilitatea de a continua activitatile incepute, altminteri, fiindu-le afectat statutul si fiind ‘uitati’. De aceea, este necesar ca profesionistii liberi sa aiba posibilitatea de a-si exercita profesia, daca doresc, si in aceasta perioada, fara a le fi afectat dreptul la indemnizatia lunara pentru cresterea copilului”.

Indemnizatia nu se taie daca se munceste in continuare


Concret, proiectul prevede ca persoanele care realizeaza activitati economice independente pot intra in concediu de crestere a copilului, suspendandu-si activitatea sau pot continua sa desfasoare activitatea respectiva. In ambele situatii, acestia vor primi indemnizatia lunara de crestere a copilului, cu distinctia ca cei care se afla in concediu de crestere a copilului nu pot depasi plafonul instituit de art. 16 alin. (3) lit. c), insa cei care nu si-au suspendat activitatea, deci nu se afla in concediu de crestere a copilului, dar beneficiaza de indemnizatie, nu mai sunt tinuti de acest plafon.

Art. 16 alin. (3) lit. c) din OUG 111/2010:

Realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel net nu depaseste de 8 ori cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2)”.

 Art. 2 alin. (2) din OUG 111/2010:

“Cuantumul indemnizatiei lunare prevazute la alin. (1) este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Cuantumul minim al indemnizatiei lunare nu poate fi mai mic decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depasi valoarea de 8.500 lei”.

Reglementari pentru avocati

In expunerea de motive se precizeaza ca persoanele care exercita profesii liberale, meserii liberale sau alte activitati economice independente trebuie sa depuna dovada suspendarii profesiei odata cu cererea de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului si nu mai pot continua activitatea pe care o desfasurau pana atunci. Mai mult, acestora le este interzis sa realizeze venituri supuse impozitului in aceasta perioada, cu exceptia obtinerii unui venit net ce nu depaseste de opt ori cuantumul minim al indemnizatiei, iar venitul nu poate proveni din activitatea care a stat la baza stabilirii dreptului la indemnizatie:

“Aceasta situatie este nefireasca: spre exemplu un avocat poate realiza venituri in cuantumul prevazut de lege din orice alta activitate, dar nu si din cea de avocat. Aceasta limitare nu are nicio fundamentare juridica sau sociala. Dimpotriva, ea creeaza un cadru legal artificial si anevoios pentru profesionistii care isi doresc intemeierea unei familii. De aceea, neajunsul trebuie corectat prin instituirea unui context mai favorabil pentru familiile in care parintii activeaza intr-o profesie liberala, pentru a reda un echilibm intre riscurile la care acestia sunt supusi pe piata muncii si beneficiile pe care le obtin. In acest sens, se impune modificarea prevederii care obliga aceste persoane sa depuna dovada suspendarii din functie, pentru a da posibilitatea ca profesionistii sa nu se suspende, daca doresc, pe timpul beneficierii de indemnizatie pentru cresterea copilului. 
Totodata, este necesara, din aceleasi motive, interventia in corelarea Legii speciale nr. 72/2016 privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor cu celelalte dispozitii in materie. Armonizarea vizeaza art. 85, care impune un stagiu de cotizare de 12 luni pentru fiecare tip de risc asigurat, ceea ce contravine Ordonantei de urgenta nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, ce conditioneaza aceste indemnizatii de un stagiu de cotizare de numai 6 luni. Situatia este inechitabila, salariatii fiind tratati intr-un mod preferential avocatilor. Astfel, este necesar ca si avocatii sa beneficieze de acelasi tratament, impunandu-se aplicarea OUG nr. 158/2005 si in cazul acestora, cu titlu de lege generala, stagiul de cotizare pentru riscurile asigurate in cazul profesionistilor avocati devenind 6 luni”.


*Cititi aici proiectul pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si modificarea Legii 72/2016 privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor

*Cititi aici expunerea de motive a proiectului pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si modificarea Legii 72/2016 privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani