Grid star
eveniment

LEGEA PENSIILOR: DECIZIA CCR – Prevederea declarata neconstitutionala

Decizie a Curtii Constitutionale cu privie la pensii. Este vorba despre legea care acorda indemnizatii doar pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica.

In esenta, Curtea a retinut ca sintagma "sistemului public de pensii” din titlul Legii 8/2006, precum si din cuprinsul art.1 alin.(1) din aceasta lege are un caracter discriminatoriu, contrar prevederilor art.16 alin.(1) din Constitutie. CCR explica si decizia luata: legea conditiona acordarea indemnizatiei de apartenenta la sistemul public de pensii
"Or, ea trebuie acordata indiferent de sistemul public de pensii din care provine asiguratul”.

Iata ce prevede art.1 alin.(1) din legea 8/2006

"Prezenta lege reglementeaza dreptul la o indemnizatie lunara in beneficiul pensionarilor sistemului public de pensii, care sunt membri ai uniunilor de creatori legal constituite, recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica”.

Iata ce prevede art.16 alin.(1) din Constitutie

"Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari”.

Iata comunicatul Curtii Constitutionale

"Curtea Constitutionala, in cadrul controlului de constitutionalitate a posteriori, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca este neconstitutionala sintagma „sistemului public de pensii” din titlul Legii nr.8/2006 privind instituirea indemnizatiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica, precum si din cuprinsul art.1 alin.( 1 ) din aceasta lege.
In esenta, Curtea a retinut ca sintagma 'sistemului public de pensii”'din titlul Legii nr.8/2006, precum si din cuprinsul art.1 alin.(1) din aceasta lege are un caracter discriminatoriu, contrar prevederilor art.16 alin.(1) din Constitutie, intrucat legea conditiona acordarea indemnizatiei de apartenenta la sistemul public de pensii. Or, ea trebuie acordata indiferent de sistemul public de pensii din care provine asiguratul
".

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani