Grid star
eveniment

LEGEA PENTRU PRODUSELE ROMANESTI, ADOPTATA TACIT – S-au stabilit conditiile cu privire la promovarea acestora: "Importanta deosebita pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar" (Document)

Senatul va lua act in sedinta de luni, 9 octombrie 2023, de implinirea termenului de adoptare tacita cu privire la proiectul de lege care promoveaza produsele agroalimentare la a caror fabricare sunt folosite materii prime romanesti. Camera Deputatilor este forul decizional.

Legea stabileste ca acestea vor fi etichetate cu denumirea „De Origine Romania – DOR”. Initiatorii au propus introducerea unei scheme de certificare la care sa aiba acces producatorii si procesatorii romani care ar garanta ca produsul achizitionat este realizat pe teritoriul Romaniei si fabricat din materii prime autohtone. Potrivit acestora, consumatorii sunt pusi in dificultate atunci cand trebuie sa aleaga un produs care foloseste in procesul de fabricatie materii prime romanesti.

"Pentru a-i ajuta pe consumatorii romani in procesul de alegere a produselor achizitionate, producatorii romani folosesc ca argument suplimentar mentiunea privind originea materiilor prime folosite pentru produsele lor. Dar, in lipsa unor reglementari clare, producatorii nu pot include informatiile privind originea romaneasca a materiilor prime folosite in procesul de fabricatie, in etichetele produselor lor. Prin intermediul oricarei scheme de calitate se imbunatateste competitivitatea fermierilor printr-o mai buna integrare in cadrul lantului agroalimentar, creste valoarea adaugata a produselor alimentare, creste gradul de competitivitate al produselor romanesti, creste numarul locurilor de munca create in sectorul agricol si se genereaza crestere economica sustenabila”, se arata in expunerea de motive.

Mandrie nationala

Se mai arata ca introducerea unui certificat DOR prin care este atestata originea romaneasca a materiilor prime reprezinta un element de mandrie nationala, dar si un instrument transparent care poate ajuta consumatorul in procesul de achizitie. Pentru obtinerea certificatului, producatorii si procesatorii trebuie sa indeplineasca un set de conditii stricte cuprinzand originea produselor, atestarea ca producator, autorizatie sanitar-veterinara, caracteristicile produselor, declaratii pe proprie raspundere privind provenienta si arealul produselor agroalimentare.

"Avand in vedere importanta deosebita a legii pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar din Romania, este necesar ca in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii, Guvernul Romaniei, la propunerea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, sa aprobe cadrul legislativ secundar de aplicare a schemei de certificare voluntara a calitatii. Data fiind noutatea logo-ului DOR si a garantiilor de certificare a calitatii produselor romanesti, intr-o piata unica europeana de peste 400 milioane de consumatori, in vederea sprijinirii competitivitatii operatorilor economici certificati DOR, propunem ca, incepand cu 1 ianuarie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale sa asigure credite bugetare pentru promovarea produselor romanesti certificate DOR”.

*Cititi aici proiectul de lege

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani