Grid star
eveniment

PREMIERUL SOLICITA MARILOR CONTRIBUABILI SA PLATEASCA – Nicolae Ciuca: “Institutiile statului sa-si indeplineasca sarcinile si sa asigure colectarea acestor venituri”

Premierul Nicolae Ciuca le cere marilor contribuabili sa-si plateasca datoriile catre stat si solicita institutiilor cu atributii in acest domeniu sa se ocupe cat mai repede pentru rezolvarea situatiei. Acesta a anuntat ca se pregatesc noi masuri fiscale, dar ca nu se umbla la salarii si nu se introduc noi taxe si impozite.

Potrivit sefului Executivului, la finalul primului trimestru s-a constatat ca exista un deficit in colectare, iar acesta apartine preponderent marilor contribuabili:

Fac un apel public catre marii contribuabili sa isi plateasca datoriile catre stat si in acelasi timp dau o sarcina institutiilor statului sa faca in asa fel incat sa-si indeplineasca sarcinile de serviciu si sa asigure colectarea acestor venituri”.

Nicolae Ciuca a anuntat ca saptamana viitoare vor fi aprobate noi masuri fiscale pentru a se asigura ca Romania nu iese din tinta de deficit.

Nu se umbla la salarii

Premierul a tinut sa precizeze ca masurile nu vor viza in niciun fel afectarea anvelopei salariale, nu vor afecta investitiile si, de asemenea, nu vor fi introduse taxe si impozite noi. Nicolae Ciuca a mai declarat ca nu se vor lua masuri care sa afecteze puterea de cumparare a cetatenilor, in conditiile in care “am trecut cu totii prin aceasta situatie de criza, am fost cu totii afectati de cresterea preturilor, de inflatie”. Acesta a explicat ca nu este vorba de masuri de austeritate, pentru ca economia nu se dezvolta si nu functioneaza in parametrii normali daca s-ar trece la asa ceva. In schimb, a vorbit despre masuri de cumpatare, in asa fel incat gestionarea banilor publici sa poata sa se faca intr-un mod cat mai eficient.

 

Iata declaratiile facute de premier:

Am luat decizia ca la nivelul guvernului, sigur, o decizie pe care am discutat-o si in coalitie, sa identificam acele masuri fiscale prin care sa chibzuim mai bine cheltuielile, astfel incat sa ne asiguram ca la finalul anului ne incadram in limitele de deficit si vreau sa dau cateva detalii. Toate aceste masuri au survenit din momentul in care, la finalul primului trimestru am constatat ca exista un deficit in colectare. Deficitul apartine preponderent marilor contribuabili. Fac un apel public catre marii contribuabili sa isi plateasca datoriile catre stat si in acelasi timp dau o sarcina institutiilor statului sa faca in asa fel incat sa-si indeplineasca sarcinile de serviciu si sa asigure colectarea acestor venituri.

Sunt elemente pe care le-am discutat cu domnul ministru Caciu, cu seful ANAF , Heius, cu seful de la marii contribuabili, cu domnul Misa, cu seful de la vama, cu domnul Mihei. Toti acesti conducatori de institutii trebuie sa inteleaga ca este nevoie de o coordonare foarte buna intre institutii, dar in acelasi timp si de o coordonare si un dialog cu cei cu care lucreaza in mod nemijlocit.

Tinta de deficit

Este o problema a noastra, a guvernului, pe care o rezolvam si am vrut ca masura de siguranta sa facem in asa fel incat prin aceste masuri fiscale pe care le vom aproba cel mai probabil saptamana viitoare, dupa ce vom avea o decizie in coalitie, sa ne asiguram ca nu iesim din tinta de deficit. As vrea sa inteleaga toata lumea ca aici nu vorbim de masuri de austeritate, pentru ca am vazut in ultimii ani ca economia, nu numai economia romaneasca, ci orice economie nu se dezvolta si nu functioneaza in parametrii normali pe masuri de austeritate. In schimb, pe masuri de cumpatare, cred ca se poate discuta, in asa fel incat gestionarea banilor publici sa poata sa se faca intr-un mod cat mai eficient. Si as vrea sa spun din capul locului ca aceste masuri nu vor viza in niciun fel afectarea anvelopei salariale, nu vor afecta investitiile si, de asemenea, nu vor fi introduse taxe si impozite noi.

Asigurarile lui Ciuca

Este o decizie pe care am luat-o la nivelul Coalitiei, pe care a anuntat-o si presedintele Romaniei si care cred ca trebuie sa aduca linistea pentru toti cei care initial au fost oarecum speriati de aceste masuri de la nivelul Guvernului. Nu trebuie sa fie nimeni speriat, tot ceea ce decidem anuntam cat se poate de onest si transparent. Nu vizam de niciun fel masuri care sa afecteze puterea de cumparare a cetatenilor, in conditiile in care am trecut cu totii prin aceasta situatie de criza, am fost cu totii afectati de cresterea preturilor, de inflatie si, cu toate acestea, putem spune dupa un an de zile ca Romania a reusit sa isi mentina echilibrul si sa se profileze ca fiind cea mai stabila economie din regiune.

O economie care a asigurat o crestere, care a avut si o crestere de 4,8%-4,9% si in felul acesta consider ca este nevoie sa dam in continuare dovada de responsabilitate in tot ceea ce inseamna gestionarea banilor de la bugetul de stat si asigurarea investitiilor pentru a face in asa fel incat cresterea economica a Romaniei sa se mentina, iar datele de la institutii, nu doar de la cele din Romania, ci si din de la institutiile internationale care au evaluat tara noastra, arata cat se poate de incurajator”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani