Grid star
eveniment

COMPENSAREA FACTURILOR LA ENERGIE – ANPC a trimis un e-mail furnizorilor

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a transmis un chestionar firmelor din energie pentru a afla cu exactitate numarul facturilor gresite trimise consumatorilor.

Potrivit Autoritatii, a fost expediat prin e-mail, catre toate companiile care furnizeaza energie electrica si gaze naturale operatorilor casnici din Romania, un chestionar care contine o rubricatie detaliata in urma completarii caruia va fi posibila o centralizare exacta a numarului de facturi gresit intocmite, in raport cu prevederile Ordonantelor 118/2021 si 3/2022.

”Asa cum am spus, dorim sa avem date certe, asumate, pentru a putea cuantifica dimensiunea exacta a facturarii eronate in domeniul energiei electrice si gazelor naturale, in Romania. Ne-am tinut de cuvant si, imediat am construit un chestionar care sa ne permita radiografierea precisa a fenomenului si, in raport cu acest lucru, sa putem aborda concret si rapid controlul remedierii eventualelor greseli. Imediat cum centralizam toate datele, le vom da publicitatii”, a declarat Horia Constantinescu, presedintele ANPC.

Sanctiuni aplicate furnizorilor

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) anunta recent ca a aplicat sanctiuni contraventionale in valoare de 645.000 lei furnizorilor de energie electrica si gaze. Comisarii au finalizat 94 de actiuni de control in intreaga tara, alte 100 aflandu-se in curs de derulare. 

Printre cele mai importante abateri constatate de catre comisarii ANPC in urma controalelor efectuate la unii furnizori s-au numarat:

-nu a fost aplicata plafonarea si compensarea preturilor conform OUG118/2021 incepand cu  01.11.2021;
-tabelul privind consumul energie electrica, de pe site-ul companiei nu cuprinde consumul zilnic de referinta, inclusiv marja de 10%;
-informarile privind compensarea facturilor de energie electrica si gaze naturale, transmise clientilor, nu contin elementele din care este compus pretul la care se aplica compensarea;
-nerestituirea la termen a avansului achitat la trecerea la alt furnizor.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani