Grid star
antreprenoriat

Legea privind forta de munca a trecut de Senat. Autorizatia pentru lucratorii straini se prelungeste la doi ani: “Romania reprezinta un spatiu de interes pentru investitori” (Document)

Proiectul de lege care reglementeaza prelungirea autorizatiei de munca pentru muncitorii straini la doi ani a fost adoptat tacit de Senat. Initiatorii, mai multi parlamentari PNL, printre care si Nelu Tataru (foto), arata in expunerea de motive a initiativei legislative pentru modificare Ordonantei de Urgenta 56/2007 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei ca scopul este de a sprijini in mod direct mediul de afaceri care apeleaza la recrutarea si angajarea de forta de munca care provine din state din afara Uniunii Europene, pentru a creste competitivitatea companiilor care deruleaza afaceri in Romania. 


Autorii proiectului arata ca o valabilitate mai indelungata a autorizatiei de munca va reduce atat eforturile angajatorilor, cat si volumul de munca de la nivelul autoritatilor. Asta in conditiile in care experimentam atat o accelerare a cresterii cererii pentru lucratori non-europeni, cat si o acumulare a acestora, care sunt deja integrati in piata din Romania si pentru care autorizatia de munca trebuie prelungita in fiecare an: “Modificarea este necesara si oportuna cu atat mai mult cu cat Romania reprezinta un spatiu de interes pentru investitori, in contextul implementarii Planului National de Redresare si Rezilienta, element structural, la care se adauga si faptul ca foarte multe companii multinationale isi retrag investitiile, capitalurile si operatiunile din Federatia Rusa si Belarus, cautand oportunitati in Europa Centrala si de Est”. 

Astfel:

-autorizatia de munca se prelungeste automat pentru noi perioade de pana la doi ani in situatia continuarii raporturilor de munca cu acelasi angajator in baza contractului individual de munca incheiat pe perioada nedeterminata, prin prelungirea dreptului de sedere in scop de munca, si se atesta prin permisul de sedere;|

-in cazul contractelor individuale de munca incheiate pe perioade determinate, autorizatia de munca se prelungeste pentru perioada solicitata, care nu poate fi mai mare de doi ani si decat termenul de valabilitate al contractului. Pentru prelungirea valabilitatii autorizatiei peste perioada de valabilitate initiala a contractului este necesara prezentarea acordului scris al partilor cu privire la pregungirea valabilitatii contractului;

-autorizatia de munca se elibereaza pentru o perioada de cel mult doi ani, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 6 alin. (1) lit. c) si f).

Iata ce prevede art. 6 alin. (1) lit. c) si f) din OUG 56/2007:

c) autorizatia de munca pentru lucratorii sezonieri - da dreptul titularului sa fie incadrat in munca pe teritoriul Romaniei pentru o perioada de cel mult 6 luni intr-un interval de 12 luni, neputand fi prelungit in vederea ocuparii unui loc de munca de alta natura; 

f) autorizatia de munca nominala - da dreptul titularului sa presteze activitati sezoniere, daca acesta a desfasurat anterior activitati in baza unei autorizatii de munca pentru lucratorii sezonieri, la acelasi angajator de pe teritoriul Romaniei, si care a respectat obligatia de a parasi teritoriul Romaniei la expirarea duratei contractului individual de munca anterior, potrivit conditiilor impuse prin lege.

Iata pasaje din expunerea de motive, pe care o atasam integral la finalul articolului:

“Prezenta lege propune extinderea duratei perioadei pentru care se acorda, se elibereaza si, respectiv, se prelungeste autorizatia de munca, de la 1 an, asa cum aceasta durata este reglementata in prezent, la 2 ani, cu scopul de a sprijini in mod direct mediul de afaceri care apeleaza la recrutarea si angajarea de forta de munca care provine din state din afara Uniunii Europene, pentru a creste competitivitatea companiilor care deruleaza afaceri in Romania.

O valabilitate mai indelungata a autorizatiei de munca va reduce atat eforturile angajatorilor cat si volumul de munca de la nivelul autoritatilor, in conditiile in care experimentam atat o accelerare a cresterii cererii pentru lucratori non-europeni, cat si o acumulare a acestui tip de lucratori, care sunt deja integrati fn piata muncii din Romania si pentru care autorizatia de munca trebuie prelungita in fiecare an.

Modificarea este necesara si oportuna cu atat mai mult cu cat Romania reprezinta un spatiu de interes pentru investitori, in contextul implementarii Planului National de Redresare si Rezilienta, element structural la care se adauga si faptul ca foarte multe companii multinationale isi retrag investitiile, capitalurile si operatiunile din Federatia Rusa si Belarus, cautand oportunitati in Europa Centrala si de Est”. 

>>Proiectul pentru modificare Ordonantei de Urgenta 56/2007 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei 

>>Expunerea de motive a proiectului pentru modificare Ordonantei de Urgenta 56/2007 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani