Grid star
eveniment

LIBER PENTRU CRESTEREA SALARIULUI MINIM LA 5.000 LEI – Consiliul Legislativ: "Devin incidente prevederile constitutionale privitoare la solicitarea unei informari din partea Guvernului" (Avizul)

Aviz favorabil dat de Consiliul Legislativ pentru cresterea salariului minim la 5.000 lei brut. Este vorba despre avizarea proiectului de lege al Aliantei pentru Unirea Romanilor (AUR) conduse de George Simion (foto) pentru modificarea si completarea unor acte normative, mai exact modificarea Legii 227/2015 privind Codul Fiscal.

Initiativa legislativa prevede cresterea salariului minim la valoarea de 5.000 de lei brut si scaderea taxarii muncii pana la maxim 25% pentru primii 5.000 de lei. In avizul sau, Consiliul Legislativ arata ca intrucat masura genereaza influente asupra bugetului general consolidat, devin incidente prevederile constitutionale privitoare la solicitarea unei informari din partea Guvernului:

Solutia legislativa preconizata are in vedere 'scutirea de la plata contributiei la asigurarile sociale de sanatate pentru diferenta dintre suma de 5.000 lei brut, reprezentand salariul propus ca minim pe economie pe anul viitor si salariul minim brut pe economie in plata, in vederea corelarii legislatiel in vigoare cu realitatile cu care se confrunta mediul de afaceri si pentru o reasezare a sistemului de impozitare pe baze principial corecte', potrivit expunerii de motive.

Intrucat masura preconizata genereaza influente asupra bugetului general consolidat, devin incidente prevederile specifice referitoare la responsabilitatea fiscal-bugetara. De asemenea, devin incidente prevederile constitutionale privitoare la solicitarea unei informari din partea Guvernului, in acord cu prevederile art. 111 alin. (1) teza a doua din Constitutia Romaniei, republicata.

Pe continutul normei propuse, intrucat potrivit documentului de prezentare si motivare suma de 5.000 lei ar reprezenta salariul minim brut propus pentru anul urmator, sugeram reconsiderarea masurii pentru ipoteza in care dezideratul ajustarii salariale in discutie nu se va realiza”.

 

Scoaterea la suprafata a economiei gri

 

In viziunea AUR, modificarile propuse prin proiectul de lege vor avea ca efect racordarea pietei muncii la noua realitate economica din Romania, prin cresterea veniturilor angajatilor, dar fara a pune presiune suplimentara pe mediul de afaceri prin cresterea taxarii muncii in valoare absoluta.
Conform AUR, initiativa transpune in lege o realitate deja existenta: antreprenorii romani sunt nevoiti sa incalce legea si sa ofere plati suplimentare angajatilor, scotand banii din firme sub forma de dividende pe care le repartizeaza catre angajati. Astfel, prin aplicarea prezentei masuri legislative vor fi consecinte pozitive asupra mediului de afaceri, prin faptul ca acestia vor fi stimulati ca veniturile salariale reale sa fie impozitate, aceasta fiind o solutie pentru scoaterea economiei gri la suprafata si pentru o colectare eficienta a taxelor si impozitelor.

In expunerea de motive se mai precizeaza ca aceasta facilitate fiscala se va aplica pentru salariul brut plafonat la valoarea de 15.000 lei:

Astfel, prin aceasta modificare legislativa, salariile cuprinse intre salariul minim pe economie in plata si salariile de pana la 15.000 lei brut, vor beneficia de scutirea de la plata CAS si CASS pentru diferenta dintre 5.000 lei si salariul minim pe economie”.

 

Iata ce prevede proiectul privind cresterea salariului minim la 5.000 lei:

 

“Nu se cuprinde in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii suma lunara calculata ca diferenta dintre suma de 5.000 lei/brut si salariul minim brut pe economie, reprezentand venituri din salarii si asimilate salariilor, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
- salariatii desfasoara activitate in baza contractului individual de munca fiind incadrati cu norma intreaga la locul unde se afla functia de baza;
- venitul brut realizat din salarii si asimilate salariilor, astfel cum este definit la art. 76 alin. (l)-(3) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, in baza aceluiasi contract individual de munca, pentru aceeasi luna, nu depaseste nivelul de 15.000 lei/brut inclusiv”
.

 

* Cititi aici avizul Consiliului Legislativ

* Cititi aici proiectul de lege pentru modificarea si completarea unor acte normative

* Cititi aici expunerea de motive pentru modificarea si completarea unor acte normative

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani