Grid star
antreprenoriat

MANCARE SANATOASA PENTRU ROMANI – Se aloca 600 milioane euro (Document)

Ministerul Agriculturii a pus in dezbatere publica proiectul privind procedura de implementare a Programului INVESTALIM prin care se stabilesc regulile generale aplicabile intreprinderilor care solicita ajutor de stat. Bugetul pana in 2026 este de 600 milioane euro.

Este vorba, printre altele, de asigurarea unui consum sanatos pentru populatie, cu alimente de calitate.

Astfel, in cadrul procedurii sunt detaliate modalitatea de acordare a ajutorului de stat, conditiile generale privind plata ajutorului, respectiv indicatorii cantitativi si calificativi ai investitiei, criteriile de stabilire a punctajului pentru intreprinderile solicitante, precum si regulile privind mentinerea investitiei finantate.

Intensitatile maxime ale ajutorului atat pentru intreprinderile mari, cat si pentru intreprinderile mici si mijlocii nu pot depasi 70% din costurile eligibile ale proiectului de investitie.

Prevederile OUG

Prin Ordonanta de urgenta 65/2023 pentru aprobarea Programului national de dezvoltare si sustinere a industriei alimentare INVESTALIM aferent perioadei 2023-2026, a fost instituita o schema de ajutor de stat avand ca obiectiv dezvoltarea regionala pentru infiintarea sau dezvoltarea capacitatilor de productie din industria alimentara, asigurandu-se:

a) reducerea deficitului comercial al sectorului agroalimentar prin realizarea unei productii interne de bunuri alimentare competitiva pe piata interna si externa;

b) stimularea investitiilor in judetele cu resurse agricole sau in judetele mai putin dezvoltate;

c) sustinerea modernizarii tehnologice a capacitatilor de productie existente, pentru a se preveni inchiderea acestora;

d) asigurarea unui consum sanatos pentru populatie, cu bunuri alimentare de calitate.

Bugetul maxim al Programului INVESTALIM pentru perioada 2023 - 2026 este de aproximativ 600 milioane euro, echivalentul a aproximativ 148 milioane euro anual.

*Cititi aici proiectul

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani