Grid star
analize

Marcel Bolos declanseaza catastrofa finala

Analiza lui Sorin Rosca Stanescu

Oricat de grava este criza in care se gaseste Romania, o criza a preturilor, a dobanzilor pentru datoriile externe, o criza a stagnarii cresterii economice, ceea ce a declansat ministrul Finantelor, Marcel Bolos, apasand pe un simplu buton, va avea consecinte mult mai grave decat ceea ce vedem acum. Si care sunt cat se poate de previzibile. Un simplu text de cateva randuri, adaugat pe nepusa masa intr-un act normativ care fusese dezbatut in prealabil, arunca literalmente in aer sistemul de colectare a taxelor la buget.

Este o realitate cu care ne confruntam. ANAF nu reuseste sa colecteze suficienti bani la buget. In Romania, sub diverse forme, evaziunea este mult mai mare procentual decat in celelalte state europene. Cauzele sunt multiple, dar in esenta cauza tuturor cauzelor este nivelul prea ridicat de taxare. Care ii impinge pe platitori in pacat. In pacatul evaziunii. In consecinta, pentru a schimba lucrurile, pentru a evita perpetuarea acestei situatii, sunt necesare masuri complexe, adoptate la nivelul intregului Guvern, si nu doar lasate in grija Ministerului Finantelor. Dar, din comoditate, Marcel Ciolacu a pus aceasta sarcina exclusiv in carca preotului Marcel Bolos, dat de trei ori peste cap si transformat intr-un om politic cheie al acestui Guvern. Si ce a facut acesta? Sau mai bine zis, ce a comis?

Dupa ce s-a consultat cu mai marii ANAF, care in mod evident s-au plans ca sunt depasiti de situatie, la sugestia nu se stie cui, Bolos a luat o hotarare cu totul si cu totul neasteptata. Unica in Europa si poate unica in intreaga lume. Daca am fi cinici si nerespectuosi fata de Dumnezeu, am putea afirma ca solutia Bolos este de inspiratie divina. Prin intermediul Ministerului Finantelor, Guvernul a pregatit un act normativ, dupa ce a supus prevederile sale unei largi consultari publice, asa cum prevede Constitutia. Un act normativ in masura sa reglementeze mai bine intreg mecanismul colectarii de impozite si taxe. Si dupa ce totul parea batut in cuie, analizat si acceptat de catre partenerii sociali, o idee trasnita a scurtcircuitat intreaga procedura si urmeaza sa scurtcircuiteze intreg sistemul. Pe ultima suta de metri, fara niciun fel de dezbatere publica, fara niciun fel de analiza prealabila cu specialistii din domeniu, domnul Marcel Bolos, din varful pixului, a introdus o noua prevedere care da totul peste cap. Nu intru in amanunte tehnice.
Precizez doar ca, pe neasteptate, centrul de greutate al operatiunilor care stau la baza colectarii de taxe si impozite este deplasat de la ANAF catre armata de contabili existenta in Romania. Contabililor li se pune astfel in carca o obligatie noua, pe care nu au mai avut-o pana in prezent, ca in numele firmelor pe care le reprezinta sa faca o serie de operatii care pana acum erau apanajul si obligatia ANAF. Sunt chemati deci contabilii la munca patriotica. La munca in folosul societatii, chiar daca nu au suferit nicio condamnare penala in acest sens. Si in ce consta catastrofa?

Lucrurile ar merge si asa cum le-a gandit dupa ce si-a spus rugaciunea Marcel Bolos, cu singura conditie de a avea in Romania un numar suficient de mare de contabili pentru a face fata unei sarcini suplimentare care in mod concret consta in ore si in zile de munca, pe care in prezent nu s-a gandit nimeni ca ar trebui sa le plateasca. Numai ca nu sunt suficienti contabili in Romania. Chiar si fara nazdravana inventie a lui Marcel Bolos, numarul acestora este prea mic. Admitand prin absurd ca toti contabilii, animati de un puternic patriotism pro-ANAF, ar fi decisi sa faca sacrificiile supraomenesti care li se solicita, acestia vor pretinde, pe buna dreptate, plati suplimentare, pe care societatile comerciale sau persoanele fizice nu sunt dispuse sa le plateasca sau pur si simplu nu au de unde sa le plateasca.

Iata asadar ce va genera haosul in forma lui cea mai pura. Numarul persoanelor fizice si societatilor comerciale care vor incerca, pentru a-si salva pielea, sa eludeze cu desavarsire fiscul, va creste exponential. Si tot exponential va creste si numarul societatilor care, incercand sa se conformeze, vor da faliment. Ca sa nu mai vorbim despre persoanele fizice, cele care, animate de buna credinta si respect fata de decizia lui Bolos, platind la greu contabilii, vor sfarsi prin a face datorii la banci si a-si pierde proprietatile.
Situatia e cu atat mai grava cu cat, de la inceputul acestui an, s-a inregistrat oricum un numar record de firme radiate. Mai precis, conform statisticilor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), in primele patru luni din 2024 au fost radiate cu peste 44% mai multe firme  comparativ cu perioada similara din 2023. Ce inseamna asta?
Inseamna ca la bugetul statului se va colecta mult mai putin. Si mai inseamna ca tot mai multi romani raman fara slujbe. In acest ritm, riscam sa ne alegem in curand doar cu bugetari, pe de-o parte, si cu multinationale, pe de alta – pentru ca acestea, dupa cum stim, rezista fara probleme. Mai ales ca nu arareori gasesc modalitati iscusite de a plati mai putine taxe in Romania decat s-ar cuveni in realitate. Iar fara bani la buget, din ce vor trai bugetarii? Inclusiv cei de la Ministerul Finantelor?

Ni se adreseaza oameni de afaceri si contabili din toata tara, incercand ca, prin intermediul nostru, al jurnalistilor, sa darame ceea ce a zidit gresit cu zambetul sau suav pe buze domnul Marcel Bolos. Dar ce Dumnezeu poate sa faca presa in acest sens, cand ea insasi e luata de viitura?

Sursa: Corectnews

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani