Grid star
eveniment

MARIREA INDEMNIZATIEI PENTRU CRESTEREA COPIILOR – Aviz favorabil in Senat. Initiativa legislativa prevede cresterea cuantumului maxim la 12.000 de lei (Document)

Aviz favorabil in Senat cu privire la proiectul care prevede marirea idemnizatiei pentru cresterea copiilor. Este vorba despre majorarea cuantumului maxim de la 8.500 de lei, la 12.000 de lei. Consiliul Economic si Social a avizat favorabil propunerea legislativa.

In expunerea de motive se arata ca Guvernul a decis plafonarea indemnizatiei pentru cresterea copilului in august 2017, iar de atunci, cuantumul maxim a ramas neschimbat, la valoarea de 8.500 de lei. In momentul respectiv, salariul minim brut pe economie era de 1.450 de lei, iar rata inflatiei inregistrata in 2017 a fost de 1,3%.

A explodat rata inflatiei

In prezent, salariul minim brut pe economie este de 3.000 de lei, iar rata inflatiei de la inceputul anului 2022 (octombrie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 14,5%, potrivit Institutului

National de Statistica. Daca este sa ne raportam la valoarea actuala a salariului minim brut : 3.000 de lei, valoarea minima a indemnizatiei ar fi de 1.800 de lei, in timp ce valoarea maxima a acestei indemnizatii ar atinge 12.000 de lei.

Initiatorii arata ca rata natalitatii din Romania a inregistrat o scadere ingrijoratoare:

Potrivit statisticilor, in 2021 s-au nascut cei mai putini copii din ultimul secol, sub 180.000. Acest fenomen deja reprezinta o constanta, intrucat din 1990 si pand in prezent, populatia Romaniei a scazut cu 4 milioane de locuitori, fapt care are deja grave consecinte pe piata muncii, precum si asupra sistemului de pensii publice. Nivelul prezent al cuantumului maxim al indemnizatiei pentru cresterea natalitatii, raportat la cel al taxelor si impozitelor platite de catre cei care au salarii peste medie, reprezinta un factor descurajator. Credem cu tarie ca cine plateste taxe si impozite mari pe venituri din munca trebuie incurajat si in ceea ce priveste intemeierea unei familii, prin alocarea unei indemnizatii corecte in raport cu contributiile personale platite de-a lungul timpului catre statul roman”.

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani