Grid star
eveniment

LECTIE DE DEMNITATE – Ungaria si Polonia s-au tinut de cuvant: au respins jugul UE

Ungaria si Polonia – ai caror prim-ministri sunt Viktor Orban (foto stanga) si Mateusz Morawiecki (foto dreapta) – i-au dat intregii Europe o lectie de demnitate, respingand jugul birocratilor de la Bruxelles.

Luni, 16 noiembrie 2020, cele doua tari au blocat adoptarea bugetului 2021-2027 si a fondului de recuperare de catre guvernele Uniunii Europene, deoarece legea bugetului a inclus o clauza care conditioneaza accesul la bani de respectarea statului de drept, relateaza Reuters.

Este vorba despre suma totala de 1.850 de miliarde de euro, compusa din bugetul propriu-zis (1.100 miliarde euro) si un pachet de recuperare (750 miliarde euro) dedicat revenirii economice de dupa criza coronavirusului.

Veto-ul polonez si maghiar a fost ulterior discutat la doua reuniuni tinute marti, 17 noiembrie 2020, si joi, 19 noiembrie 2020. Totusi, gasirea unei solutii ar putea dura mai mult decat atat.

De partea cealalta, Olanda sta in fruntea taberei care doreste sa restranga accesul tarilor-membre ale UE la banii europeni in functie de asa-zisa respectare a statului de drept. Amintim ca si Romania a fost amenintata cu asemenea represalii in anii 2017-2019, cand guvernarea PSD a facut eforturi consistente pentru reformarea justitiei.

Acum, Ungaria si Polonia sunt si ele constranse sa renunte la reformele intreprinse in domeniul justitiei, precum si in ceea ce priveste transparentizarea finantarii presei si a organizatiilor neguvernamentale. Cele doua tari risca sa piarda accesul la fonduri UE in valoare de zeci de miliarde de euro.

Guvernele de la Budapeste si Varsovia le-au transmis celorlalte state-membre inca de saptamana trecuta ca vor bloca aprobarea bugetului multianual 2021-2027 si a Fondului de relansare economica din cauza mecanismului privind statul de drept.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani